Ali Hamenei: nem szabad bízni az USA-ban

Ali Hamenei ajatollah, Irán vallási vezetője kijelentette, támogatja a kormány diplomáciai erőfeszítéseit, a New York-i úton viszont "nem volt minden megfelelő". Haszan Róháni és Barack Obama telefonbeszélgetése nem tetszhetett neki.

Ali Hamenei ajatollah, Irán vallási vezetője szombaton megszólalt Haszan Róháni elnök New York-i útjával kapcsolatban. Kijelentette, támogatja a júniusban megválasztott elnök diplomáciai kezdeményezéseit, néhány lépése azonban az ENSZ közgyűlésén "nem volt megfelelő".

"Támogatjuk a kormány diplomáciai erőfeszítéseit, és támogatjuk azt, ami ezen az úton történt. Néhány dolog azonban nem volt megfelelő" - mondta a vallási vezető az ISNA hírügynökség szerint, nem részletezte azonban, hogy pontosan mi nem tetszett neki. "Miközben optimisták vagyunk a kormány diplomáciai törekvéseivel kapcsolatban, addig pesszimistán állunk hozzá az amerikaiakhoz. Az amerikai kormány nem megbízható, önhitt, és megszegi az ígéreteit" - tette hozzá.

A mérsékelt Róháni elődjéhez, Mahmúd Ahmadinedzsádhoz képest békülékenységet mutat a nyugati hatalmak felé, hogy enyhítsen Irán elszigeteltségén, és lazítson az Iránt nukleáris programja miatt sújtó szankciókon. Személyesen a közgyűlésen nem találkozott Barack Obama amerikai elnökkel, telefonon azonban beszéltek, ami három évtized óta a legmagasabb szintű kapcsolatfelvételnek számít. Valószínűleg ez nem tetszhetett Ali Hameneinek, aki többször is hangsúlyozta, hogy nem bízik az Egyesült Államokban. A Forradalmi Gárda parancsnokai ugyanezen a véleményen voltak, szerintük az elnök túl messzire ment.

Az USA és szövetségesei szerint Irán atomfegyvert fejleszt, Teherán azonban kitart amellett, hogy csak békés célok miatt folytatják a nukleáris programot. Róháni már ki is jelentette, hogy Iránnak nem lesz atomfegyvere. Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök figyelmeztetett, hogy nem szabad megbízni Róhániban, és báránybőrbe bújt farkasnak nevezte az elnököt. A megbeszéléseket október 15-én folytatják a nagyhatalmak és Irán, Róháni ígéretet tett, hogy konkrét tervekkel érkezik a találkozóra. Korábban úgy nyilatkozott, hogy három - hat hónapon belül megállapdásra szeretne jutni. Az elnök hozzáállása bíztató, az utolsó szót azonban az ajatollah mondja majd ki.

Ali Khamenei szerint a háborúval az Egyesült Államokat éri kár
Iran's supreme leader Ayatollah Ali Khamenei speaks during Friday prayers at Tehran University February 3, 2012. Ayatollah Ali Khamenei said on Friday the Islamic Republic would not yield to international pressure to abandon its nuclear course, threatening retaliation for sanctions aimed at Iran's oil exports. REUTERS/khamenei.ir/Handout (IRAN - Tags: POLITICS RELIGION TPX IMAGES OF THE DAY) FOR EDITORIAL USE ONLY. NOT FOR SALE FOR MARKETING OR ADVERTISING CAMPAIGNS. THIS IMAGE HAS BEEN SUPPLIED BY A THIRD PARTY. IT IS DISTRIBUTED, EXACTLY AS RECEIVED BY REUTERS, AS A SERVICE TO CLIENTS
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.