Algériában feloldják a rendkívüli állapotot

Napokon belül feloldják Algériában a 19 éve bevezetett rendkívüli állapotot - erősítette meg Murad Medelci algériai külügyminiszter hétfőn, az Europe 1 francia rádiónak adott interjúban.

Medelci az uralkodó rendszer megváltozását követelő algériai tüntetéseket csupán egy kisebbség megmozdulásainak nevezte. „Algéria nem Tunézia és nem Egyiptom" - mondta a politikus, aki szerint a szombati és a két héttel ezelőtti felvonulások megmutatták, hogy ezek a megmozdulások csupán egy kisebbség megmozdulásai. Szombaton körülbelül 2000 ember tüntetett Algír központjában változásokat követelve, és az ellenzéki csoportok szerint minden hétvégén az utcára vonulnak, ameddig le nem váltják a kormányt. A szombati demonstrációt mintegy 30 ezer rendőr felügyelte, s többeket őrizetbe vettek.

A Reuters brit hírügynökség szerint a tunéziai és az egyiptomi események miatt az algíri kormányra nehezedő nyomás hozzájárulhatott ahhoz a döntéshez, hogy hamarosan megszüntetik a rendkívüli állapotot. Medelci szerint ezzel a lépéssel Algéria újra jogállam lesz, így lehetővé válik a szólás szabadságának teljes tiszteletben tartása. A miniszter az interjúban azt is megpendítette, hogy az elnök, Abdel-Azíz Buteflika hajlandó lehet változásokat eszközölni a kormányban. Az elnök, ahogy már korábban is tette, meg fogja vizsgálni a lehetőségét, hogy kiigazításokat hajtson végre, ahogy azt már korábban is megtette - fogalmazott Medelci.

Ha Algériában fokozódna a politikai feszültség, az a világgazdaságra is kedvezőtlen hatással lehetne, mivel az ország az egyik legfontosabb olaj- és gázexportőr. Elemzők szerint azonban valószínűtlen, hogy egyiptomi vagy tunéziai stílusú forradalom törne ki, mivel a kormány a nyersanyageladásokból származó bevételékkel lecsillapíthatja a lakosságot.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.