Alföldi mellényúlt

A közös történelmi sérelmek állandó felemlegetése sehová sem vezet, a nemzeti érzelmek félresöprése azonban több, mint tévedés - írja csütörtöki számában az erdélyi Krónika azzal kapcsolatosan, hogy Alföldi Róbert felajánlotta a Nemzeti Színházat a román nemzeti ünnep megrendezésének budapesti színhelyéül.

A Krónika tudósítását úgy vezeti be: Budapesten ismét kísért a „Kempinski-koccintásként" elhíresült, nyolc évvel ezelőtt történt rendezvény szelleme, amikor is az akkori magyar és román miniszterelnök - többek között RMDSZ-es politikusok társaságában - együtt ünnepelte december elsején a román nemzeti ünnepet. Az erdélyi napilap emlékeztet: 1918. december 1-jén tartották Gyulafehérváron a románok nagygyűlését, amelyen elfogadták a már megszállt Erdély egyesülését a Román Királysággal.

Ugyanennek a lapnak a vezércikke úgy fogalmaz: Alföldi Róbert most azt próbálja elhitetni, hogy Erdély elcsatolásának a Nemzeti Színházban való megünneplésével Magyarország és Románia közeledését kívánta szolgálni a kultúra és a művészet segítségével. Holott ezt a színidirektor leginkább azzal segítette volna elő, ha mondjuk színpadra állít egy darabot a bukaresti nemzetiben, mostani gesztusával azonban csak olajat öntött a tűzre - olvasható a cikkben. „Egyszerűen felfoghatatlan, miért gondolják úgy egyesek Romániában vagy az anyaországban - Kempinskin innen és túl -, hogy megalapozhatják a magyar-román megbékélést az effajta behódolással" - állapítja meg a szerző. A közös történelmi sérelmek állandó felemlegetése, a parttalan „trianonozás" és „decemberelsejézés" persze sehová sem vezet, a nemzeti érzelmek félresöprése azonban több, mint tévedés - szögezi le a Krónika vezércikkírója. (Alföldi szerda este visszavonta a Nemzeti Színház bérlésére vonatkozó szóbeli megállapodását a budapesti Román Kulturális Intézettel.)

A bukaresti Új Magyar Szó (ÚMSZ) csupán az MTI tudósítását közli azzal a címmel: „Vihar tört ki egy fogadás miatt". A kolozsvári Szabadság is csupán az MTI hírét tette közzé. A Sepsiszentgyörgyön szerkesztett Háromszék is csupán a Magyar Hírlap cikkének tartalmát idézi. Ez a székelyföldi lap is emlékeztet: nyolc éve hatalmas felzúdulást keltett, amikor Medgyessy Péter miniszterelnök román kollégájával, Adrian Nas­taséval koccintott a Kempinski Hotelben. Gál J. Zoltán kormányszóvivő akkor azzal magyarázta a közös pezsgőzést: részvételével Medgyessy azt kívánta jelezni, hogy a magyar kormány politikáját nem a múlt sérelmeire, hanem a jövő lehetőségeire építi. Az ünnepi fogadáson részt vett Kovács László külügyminiszter, Göncz Árpád volt köztársasági elnök, jelen volt Kelemen Attila és Verestóy Attila RMDSZ-es politikus - idézi fel a Háromszék.

A román lapok egyelőre nem kommentálták a történetet (általában egy-két nappal később reagálnak az ilyenfajta eseményekre). A mértékadó bukaresti napilapok nyomtatott változatában semmi sem volt olvasható erről az ügyről, csak az internetes kiadásukban vették át a Mediafax román hírügynökség tudósítását, amely egy az egyben az MTI-hír román nyelvű ismertetése volt. Az Evenimentul Zilei ennek alapján úgy fogalmaz: a budapesti Nemzeti Színház igazgatójának döntése vitát, veszekedést robbantott ki a magyar belpolitika porondján. Az újság honlapja Vona Gábor Jobbik-elnök fotóját tette fel az anyaghoz. A Romania libera ugyancsak internetes honlapján közölte az említett hírt ugyanabból a forrásból, azt a címet adva: A magyar nemzeti színház igazgatóját bírálják, mert a termet bérbe adta a román nemzeti ünnep számára.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.