Albright: Közép-Európa nem áldozat!

Madelaine Albright egyetértett a levélel, de egy kissé kritikusan fogadta annak hangvételét, mert biztos akart lenni benne, hogy a kelet-közép-európaiak nem áldozatként állítják be magukat – mondta lapunknak Ronald Asmus, a Clinton-kormány külügyminiszterének közeli munkatársa arról a Barack Obamának írt nyílt levélről, amelyben kelet-közép-európai politikai vezetők aggodalmukat fejezik ki, hogy Washington a cseh- és lengyelországi rakétavédelmet feláldozza a szoros orosz kapcsolat oltárán.

– Azzal viszont minden jelenlévő egyetértett, hogy nem Barack Obama elnökkel szembeni támadás ez, hanem barátok csoportjának baráti figyelmeztetése – mondta a három közép-európai ország 1999-es NATO-csatlakozásának útját egyengető egykori amerikai helyettes államtitkár.

– Az az érzésünk, hogy az amerikai kormányzat számos tisztségviselője úgy gondolja, térségünk kérdései egyszer és mindenkorra rendeződtek, és most más sürgető stratégiai kérdéssel foglalkozhat. Ez a vélekedés azonban elhamarkodott – írta az említett levélben többek között Lech Walesa és Aleksander Kwasniewski lengyel, Václav Havel cseh, Michal Kovác szlovák, Emil Constantinescu román és Valdas Adamkus litván exelnök. Magyar részről Martonyi János, az Orbán-kormány külügyminisztere, Eörsi Mátyás, az Országgyűlés európai ügyek bizottságának elnöke és Gyarmati István nagykövet, a Demokratikus Átalakulásért Intézet igazgatója jegyzi a dokumentumot. A levél aláíróihoz tegnap csatlakozott Donald Tusk lengyel miniszterelnök és Lech Kaczynski lengyel elnök is.

A levél írói Albrighton, illetve Zbigniew Brzezinski egykori nemzetbiztonsági tanácsadón, mint a jelenlegi Fehér Ház befolyásos konzultánsain keresztül kívánják eljuttatni üzenetüket a döntéshozókhoz. A levélben többek közt aggodalmukat fejezik ki azzal kapcsolatban, ha Washington a cseh- és lengyelországi rakétavédelmi telepítési terveket feláldozza a szoros orosz kapcsolat oltárán. Ez szerintük alááshatja az USA szerepét egy olyan régióban, ahol egyébként is nőtt az Amerika-ellenesség.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.