Albánia elismerné a melegházasságokat

Az albán kormány törvényileg elismerné a melegházasságokat – jelentette be csütörtökön Sali Berisha albán kormányfő. Albániában – amely ezzel olyan mintademokráciák mellé sorakozna fel, mint Hollandia, Spanyolország vagy Kanada – csak 1995 januárjában törölték el azt a rendelkezést, amely tíz évig terjedő börtönbüntetéssel fenyegette a melegeket pusztán a nemi irányultságuk miatt.

A tiranai parlamentben hamarosan napirendre tűzik az azonos nemű pároknak a heteroszexuálisokkal egyforma jogokat biztosító  törvénytervezet vitáját.

A jogszabály véget vet a hátrányos megkülönböztetésnek – szögezte le Berisha, közleményében utalva rá, hogy az előterjesztés  vitákat és heves reakciókat válthat ki. "Albániában van egyfajta  ellenségesség e kisebbséggel szemben" - ismerte el a miniszterelnök,  felszólítva az albánokat, hogy tartsák tiszteletben a többi európai  országban is érvényes normákat.

A túlnyomórészt muzulmánok lakta országban a muszlim egyházi  vezetőkkel együtt az ortodox és a római katolikus egyház is  tiltakozott a törvény ellen. Albániában csak 1995 januárjában törölték el azt a törvényi  rendelkezést, amely tíz évig terjedő börtönbüntetéssel fenyegette a melegeket pusztán a nemi irányultságuk miatt.

A melegek együttélési jogait a világon elsőként – 2001-ben – Hollandiában ismerték el, ezután sorrendben Belgium (2003), Spanyolország (2005), Kanada (2005), Dél-Afrika (2006), Norvégia (2009) és Svédország (2009) döntött hasonlóképpen.

Esküvői tortadísz a világ első melegházasságán Pedro Alcala de Palacios és Kike Cotarelo Blas 2005. augusztus 13-án keltek egybe az észak-spanyolországi 
Asturiasban
A wedding cake figurine of a same-sex couple made up of two men is seen during the wedding of Pedro Alcala de Palacios and Kike Cotarelo Blas in Villaviciosa, in the northern Spanish region of Asturias, August 13, 2005. It was the first same-sex wedding between two men in Asturias. Same-sex marriage has been legalised in Spain, drawing fierce criticism from the country's Catholic church which has opposed the new law. REUTERS/Eloy Alonso SV/KS
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.