Álarcosok törtek rá a szlovák parlamentre

A Megtorlás Mozgalom aktivistái körülbelül egy órára tudták elfoglalni a szlovák parlamenti tárgyalóterem emelvényét, ahol nagyobb demokráciát és a politikusok tetteinek átlátható ellenőrzését követelték.

A mozgalom aktivistái Robert Mihály vezetésével az interneten jelentették be, hogy a parlamenti nyílt napon el akarják foglalni az épületet. Délután háromkor meg is jelentek a bejárat előtt várakozó sorban, arcukat maszkokkal fedve, de mivel a hivatalos program 16 órakor véget ért, félő volt, hogy nem sikerül majd bejutniuk. Ekkor a hátsó bejáraton próbálktak meg bejutni, ám a parlamenti őrök visszaparancsolták őket a sorba, írja a bumm.sk.

Két képviselő, Jozef Viskupič (Egyszerű Emberek) és Martin Poliačik (SaS) felajánlották, hogy néhány aktivistát bevisznek a parlamentbe, ha leveszik maszkjaikat. A mozgalom tagjai azonban elutasították az ajánlatot. 

Végül a kitartó fiatalok kiállták a sort és bejutottak a törvényhozásba, ahol a szónoki emelvényen mondták el követeléseiket: az 1989 után történt politikai botrányokért vonják büntetőjogi felelősségre az elkövetőket, bővítsék a közvetlen demokrácia lehetőségeit, az állam számolja fel a pénzügyi csoportok befolyását a politikai döntésekre, és vezessék be a politikai tettek ellenőrzésének mechanizmusait.
Bár a mozgalom tagjai eredetileg addig akartak a parlamentben maradni, míg nem tesznek eleget követeléseiknek, a látogatási idő letelte után is maradta volna. Végül a biztonsági szolgálat kihívta a rendőrséget, akikre aztán már hallgattak az aktivisták, és elhagyták a törvényhozás épületét. 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.