Alaposan feladták a leckét Obamának

Az elnököt cserbenhagyták kedden a szavazói: a pártfüggetlenek elfordultak a demokratáktól, pártjának bázisa pedig otthon maradt. Alaposan megnehezíti a dolgát a mostani, szinte páratlan eredmény a következő két évre - értékelte lapunknak a félidős kongresszusi választásokat Barry Casselman amerikai politikai elemző, aki nem biztos benne, hogy nagy különbség lenne a radikális teadélután-mozgalom és a mérsékelt republikánusok tábora között.

Casselmann januárban az elsők között számolt a republikánusok nagyarányú képviselőházi előretörésével. (Akkor 55 mandátumfölénnyel kalkulált - a végeredmény 60 felett lehet majd.) Értékelése szerint a szavazók a népszerűtlen törvényei, így az egészségbiztosítási reform miatt büntették az amerikai elnököt. A republikánusok még talán jobban jártak azzal, hogy nem kerültek fölénybe a szenátusban is. Gátolhatják így Obama törekvéseit, miközben a demokraták nem kenhetik majd rájuk: miattuk nem halad az ország dolgainak a rendbetétele – állítja a veterán elemző, aki 1972 óta kíséri figyelemmel az USA elnök-, és kongresszusi választásait.

Casselman nem biztos benne, hogy nagy különbség lenne a radikális teadélután-mozgalom és a mérsékelt republikánusok tábora között. „A republikánusok befogadták, üdvözölték a „teadélutánosokat", és részben ideológiailag is fegyelemre kényszerülnek miattuk, például az adócsökkentésben, a költségvetési szigorban. Egyes republikánusok eddig szinte demokratának tűntek. A „teadélutánosok" egyes olyan támogatottjai, akik mandátumot is szereztek, mint Floridában Marco Rubio, „számomra inkább fősodorbeli republikánusnak hangzanak. Ellenben a mozgalom támogatottjai olyan helyeken veszítettek, ahol a republikánusok más jelölttel nyerhettek volna” – mondta lapunknak a szakértő

John Boehner, a kedd éjszaka nagy nyertese lenne az új Newt Gingrich? - kérdeztük Casselmant, utalva a képviselőházi elnökként 16 éve debütált legendás republikánusra, akinek politikai társbérlete Bill Clinton elnökkel meghatározta a 90-es évek közepének amerikai politikáját. - Személyesen ismerem mindkettőjüket: igen különböző egyéniségekről van szó. Gingrich brilliáns, kiváló intellektus, de semmiféle személyes tapasztalatra nem támaszkodhatott 1994-ben: a republikánusok akkor fél évszázada a hatalmon kívül voltak a képviselőházban. Boehner menedzsertípus, jó meggyőző erővel rendelkezik - és maga is részese volt a '94-es nagy győzelmüknek. A házelnöki poszt az egyik legfontosabb politikai tisztség Washingtonban, és eddigi birtokosa, az egészségügyi reformot erőltető Nancy Pelosi a probléma része volt diktatorikus vezetési stílusával – állapította meg Casselman.

Barack Obama sajtótájékoztatóján a Fehér Házban. Büntetés a népszerűtlen törvények miatt
President Barack Obama holds a post-election news conference in the East Room of the White House in Washington, November 3, 2010. REUTERS/Kevin Lamarque (UNITED STATES - Tags: POLITICS ELECTIONS IMAGES OF THE DAY)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.