Alanyi jog a lakás Franciaországban

Mától állampolgári jog a lakhatás Franciaországban. Több tucat hajléktalan és rossz körülmények között élő család hétfőn meg is rohamozta a párizsi bíróságokat, kártérítést követelve a francia államtól, amiért még mindig az utcán kell lakniuk. 600 ezer család követheti őket.

Mától állampolgári jog a lakhatás Franciaországban. Több tucat hajléktalan és rossz körülmények között élő család hétfőn meg is rohamozta a párizsi bíróságokat, kártérítést követelve a francia államtól, amiért még mindig az utcán kell lakniuk.

A francia parlament 2007 februárjában fogadta el a lakhatási jogról szóló törvényt, amely kimondja, hogy a Franciaország területén szabályosan tartózkodó személyeknek az állam garantálja az önálló és megfelelő szálláshoz való jogát. December elsejétől - először Európában - minden olyan személy perelheti a francia államot, aki lakhatás iránti kérelme nyomán sem kapott kielégítő megoldást az illetékes szervektől, noha szabályosan tartózkodik Franciaország területén.

A törvény értelmében az állam köteles segítséget nyújtani azoknak, akiknek nincs hol lakniuk. Az érintettek 2008. január elseje óta  nyújthatják be lakás iránti kérelmeiket az erre kijelölt megyei bizottságoknak, amelyeknek javaslatára a helyi prefektúrák kötelesek hat hónapon belül megfelelő szálláshoz juttatni a rászorulókat. Ennek elmulasztása esetén december elsejétől bíróságon követelhetnek az érintettek  jogorvoslatot.  Az első ítéletek két hónap múlva várhatóak.

A törvény végrehajtására felállított bizottság jelentése szerint Franciaországban 600 ezer család él olyan körülmények között, amelyek alapján jogosult a lakhatási jog nevében lakáskérelmet benyújtani. A lakásügyi minisztérium adatai szerint október 31-ig csak alig 50 ezren éltek ezen jogukkal. Az év végig összesen 60 ezer kérelem várható, ebből 40 ezer Párizsban és környékén. A kérelmezőknek csak 9 százaléka jutott eddig megfelelő szálláshoz.

A viszonylag kevés kérelem azzal magyarázható, hogy az érintettek, azaz a hajléktalanok és a szegény családok, illetve a velük foglalkozó állami tisztségviselők egy jelentős része nem ismeri a törvény részleteit. A segélyszervezetek ezért már nyár óta információs kampányt folytatnak a hajléktalanok és a rossz körülmények között élők körében, elmagyarázzák, hogyan érvényesíthető a lakhatáshoz való jog. A francia tömegtájékoztatási eszközök szerint annyira bonyolult a törvény, hogy képtelenség szakértői segítség nélkül kitölteni a benyújtandó kérőlapot.

Franciaországon kívül eddig csak Skócia fogadott el hasonló jellegű törvényt Európában. A 2003-ban megszavazott hajléktalantörvény értelmében azonban csak 2012-től garantált a megfelelő szálláshoz való jog Skócia területén.

Egy hajléktalan szervezet sátortábor felállításával tüntetett Párizsban 2007 januárjában.
Egy hajléktalan szervezet sátortábor felállításával tüntetett Párizsban 2007 januárjában.
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.