Orbán körüludvarolta Basescut - véli a román sajtó

Traian Basescu államfő mosolyogva, bátran szállt szemben szombaton Tusnádfürdőn az őt kifütyülő tömeggel, és elismételte többször az alkotmány 1. cikkelyét, miszerint Románia egységes, oszthatatlan nemzetállam - állapította meg hétfői számában a bukaresti Ziua napilap.

A román sajtó jelentős része azt emelte ki a tusnádfürdői rendezvény történéseiből, hogy Orbán Viktor körülrajongta Traian Basescut, és államfői tisztségbe történő újraválasztását is támogatja.

Tusnádfürdõ, 2009. július 18.
Egy résztvevo autonómia feliratú táblával, akit Traian Basescu román államelnök az emelvényre szólított a XX. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktalálkozó Rendszerváltók Európában címû rendezvényén a romániai Tusnádf
Tusnádfürdõ, 2009. július 18. Egy résztvevo autonómia feliratú táblával, akit Traian Basescu román államelnök az emelvényre szólított a XX. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktalálkozó Rendszerváltók Európában címû rendezvényén a romániai Tusnádfürdõn. MTI Fotó: Oláh Tibor

A Ziua szerint a két politikus szövetségesként lépett fel Tusnádfürdőn, Orbán pedig "dicsőítő" szavakkal illette a román államelnököt, miközben azt a résztvevők kifütyülték, s az a fütty nem kizárólag Basescunak szólt, hanem az egész román népnek.

A szintén bukaresti Cotidianul publicistája úgy látja, hogy "Tusnádfürdőn Traian Basescu fontos kijelentést söpört be a radikális Orbán Viktortól", Magyarország valószínűleg következő miniszterelnökétől, aki az elnököt együttműködési szándékairól is biztosította. A kommentár szerint Orbán támogatásával Basescu egyik kihívója sem rendelkezik, ez pedig rendkívül fontos adu lehet az erdélyi magyar szavazatok megszerzésében.

A tekintélyes Adevarul ennél is tovább ment, s úgy vélte, Basescu tulajdonképpen a jelenlegi magyarországi ellenzéket tette szövetségesévé, miközben jóformán semmit nem ígért cserében. Ezzel cseng össze az Evenimentul Zilei napilap megállapítása, miszerint az államfő tulajdonképpen a román és a magyar nacionalisták voksaira egyszerre próbált meg vadászni, Orbán pedig - aki Székelyföldön az egyik legnépszerűbb magyar politikus - kampányolt neki a radikális magyarok előtt, és szimbolikusan szavazatát is ráadta Basescura.

A sajtó idézte Viorel Hrebenciuc szociáldemokrata politikust, aki úgy vélekedett, Basescu az erdélyi román szavazatok megszerzése céljából provokálta a magyar fiatalokat Tusnádfürdőn, és ez a konfrontatív politika rossz szolgálatot tesz Romániának Európában. Hrebenciuc szerint Basescu már az ország valamennyi szomszédjával feszültté tette a kapcsolatot - adta hírül a Hotnews román hírportál.

Nem kommentálta viszont a román média Basescunak azt a Tusnádfürdőn megtapsolt kijelentését, miszerint Románia egyetért a kettős állampolgárság intézményével, és törvényei értelmében a több állampolgárságot birtoklók Romániában akár magas állami tisztségeket is betölthetnek.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.