Alakul az új szélsőjobb az EP-ben

A Szabadság és Nemzetek Európája néven új képviselőcsoport jött létre az Európai Parlamentben főleg a francia Nemzeti Front (FN) és a holland Szabadságpárt (PvV) szélsőjobboldali képviselőiből.
Az új frakció megalapítását az FN elnöke, Marine Le Pen jelentette be Brüsszelben.

Az Európai Parlament szabályai szerint önálló frakció akkor jöhet létre, ha legalább 7 uniós tagállamból minimum 25 képviselő csatlakozik hozzá. Ez a tavalyi választások után nem sikerült. Most viszont Le Pen közölte, hogy az FN és a PvV mellett osztrák, olasz, belga, lengyel és brit képviselője is lesz a most alakuló csoportnak.

Az új frakciónak két társelnöke lesz Le Pen, a holland PvV képviselője, Marcel de Graaf személyében.

Két lengyel képviselő a Janusz Korwin-Mikke vezette szélsőjobboldali Új Jobboldali Kongresszus soraiból csatlakozott Le Penék frakciójához, az Egyesült Királyságból pedig az a Janice Atkinson lép be a képviselőcsoportba, akit költségelszámolási csalás gyanúja miatt kizártak az euroszkeptikus Egyesült Királyság Függetlenségi Pártjából (UKIP). Atkinson tagadja, hogy rosszat tett volna. Atkinson kabinetfőnöke, a pártból szintén kizárt Christine Hewitt a brit The Sun bulvárlap szerint arra kérte egy vendéglátóhely tulajdonosát, hogy egy rendezvény után a valós összeg háromszorosáról szóló számlát adjon, hogy azt elszámolhassák költségként.

Olaszországból az Északi Liga, Belgiumból a Flamand Érdek (Vlaams Belang), Ausztriából pedig a Szabadságpárt (FPÖ) politikusai csatlakoztak az új képviselőcsoporthoz.

Le Pen tudatta, hogy a frakció megalapítása egy év munka eredménye, s gúnyosan köszönetet mondott az EP szociáldemokrata, német elnökének, Martin Schulznak, mert szerinte azzal, hogy másodrendű képviselőként kezelte és éveken át üldözte őket, lökést adott annak, hogy létrejöhessen egy "erős, meggyőződéses és koherens" csoport.

Geert Wilders, a PvV vezetője nem fukarkodott a jelzőkkel; az új frakció megalapítását történelmi pillanatnak és a felszabadítás kezdetének nevezte.

"Ez az európai ellenállás hangja" - mondta az új képviselőcsoportról, amely szerinte a nemzeti szuverenitás és identitás védelmezője lesz, és kiáll azokért, akik tavaly arra szavaztak, hogy országaik ne európai provinciák, hanem ismét nemzetek lehessenek.

Az iszlám európai térnyerését élesen bíráló holland politikus tudatta: kifejezetten időszerű, hogy most jött létre a frakció, mert Európához szerinte katasztrófa közelít azáltal, hogy Észak-Afrikából egymillióan próbálnak bejutni a kontinensre.

"Ezt a tömeges bevándorlást, és az iszlamizációt meg kell állítani" - nyomatékosította Wilders. Arra is kitért, hogy a frakció különféle politikai erői amennyire lehet, konszenzusra fognak törekedni, de nem köti őket szigorú frakciófegyelem, nemzeti érdekeik szerint foglalhatnak állást.

Az önálló frakció megalapításával, a csoport az uniós költségvetésből folyósított támogatásból is részesül majd a jövőben. Az Euractiv uniós ügyekkel foglalkozó portál szerint az Szabadság és Nemzetek Európája képviselőcsoport a ciklusból hátralévő nagyjából négy évben 17,5 millió euróhoz (kb 5,4 milliárd forint) juthat hozzá, ha sikerül egyben maradnia.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.