Aláírták a négypárti koalíciós szerződést Szlovákiában

Kedden délután ünnepélyes keretek között írták alá a pozsonyi Vár dísztermében azt a szerződést, amely alapján négypárti kormánykoalíció alakulhat Szlovákiában. A dokumentumot Robert Fico, az Irány-Szociáldemokrácia (Smer-SD), Andrej Danko, a Szlovák Nemzeti Párt (SNS), Bugár Béla, a Most-Híd és Radoslav Procházka, a Háló (Siet) elnöke látta el kézjegyével.

Robert Fico az ünnepi aktust követően úgy vélekedett, hogy a március 5-i választásokat követően csak a most politikai szövetséget kötött pártok szavatolhatják, hogy az országnak stabil kormánya lesz, amelyre a brüsszeli terrorcselekmények ismeretében és a földrészünkre leselkedő más fenyegetettségek miatt különösen nagy szükség van.

Andrej Danko azt hangsúlyozta, hogy élete legnagyobb álmát váltotta valóra a Szlovák Nemzeti Párt visszakerülésével a pozsonyi törvényhozásba. „Ez a párt sokáig a korrupció, az arrogancia és az alpári megnyilatkozások jelképe volt, igazolni fogjuk, hogy mindez már nem jellemző ránk" - szögezte le a pártelnök.

Bugár Béla szerint a parlamenti választások eredményeinek ismeretében csupán a most megalakult négypárti kormánykoalíció szavatolhatja a belpolitikai helyzet stabilitását. Ennek a ténynek a tudatosításával és az ország valamennyi polgárának biztonsága iránt felelősség alapján hozta meg a Híd a koalícióba való belépéssel kapcsolatos döntést.

Radoslav Procházka szerint csak eredményes munkával és a korrupció elleni következetes harccal szerezheti vissza azoknak a polgároknak a bizalmát, akik csalódottan vették tudomásul a választási eredményeket és a balközép-jobbközép nagykoalíció létrehozását.

Robert Fico marad a kormányfő

A koalíciós egyezség alapján a miniszterelnök ismét Robert Fico lesz. A március elejei választásokon győztes Smer-SD nevezhette meg a nagyberuházásokat felügyelő kormányalelnököt is, aki Peter Pellegríni eddigi házelnök lett. Ezen kívül hét minisztere lesz a legerősebb kormánypártnak (külügy, belügy, pénzügy, gazdaság, munka-és családügy, kultúra, egészségügy), a Szlovák Nemzeti Párt három (oktatásügy, védelmi minisztérium, agrárminisztérium), a Híd csupán két (igazságügy, környezetvédelem), a Háló pedig egy posztot (közlekedésügy és régiófejlesztés) kap. Miroslav Lajcák marad a külügyminiszter, Robert Kalinák továbbra is a belügyi, Peter Kazimír pedig a pénzügyi tárcát vezetheti.

Legtöbbet a koalíciós partnerek az egészségügyi miniszter személye körül vitatkoztak, elsősorban azért, mert az elmúlt hónapokban főleg a kórházi eszközök beszerzése körül számos korrupciógyanús ügy pattant ki és továbbra is jelentős béremelést követelnek a nővérek. Elsősorban a Híd képviselői független személy, lehetőleg válságmenedzser kinevezését követelték, aki nem kötődik különböző érdekcsoportokhoz. Ezeknek a kritériumoknak leginkább a 37 éves Tomás Drucker felelt meg, aki közgazdasági és jogi diplomával rendelkezik. Idáig a Szlovák Posta vezérigazgatója volt. A Szlovák Nemzeti Párt Peter Gajdost nevezte a védelmi, Gabriela Matecnát pedig az agrártárca élére.

Az oktatásügyi miniszter Peter Plavcan lett, aki eddig a felsőoktatási főosztály vezetőjeként tevékenykedett. A Híd Lucia Zitnanskát nevezte igazságügy-, Solymos Lászlót pedig környezetvédelmi miniszternek. A Háló a közéletben eléggé ismeretlen Roman Brecelyt jelölte közlekedésügyi tárcevezetőnek, aki eddig energetikai cégekben töltött be különböző menedzseri tisztségeket.

Árulást kiáltanak

Több szlovákiai politológus és más értelmiségi fejezte ki csalódását és felháborodását amiatt, hogy a Híd is besorakozott a Robert Fico vezette Smer-SD, valamint a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) társasághoz.

„Hosszasan fontolgattam, miként voksoljak, végül a Hídra szavaztam, mert bíztam a sokat tapasztalt Bugár Béla jellemében, a párt értékrendjében, amely alapján nem hittem volna, hogy képesek ilyen társaságba keveredni. Átvertek engem is, amivel mélységes csalódást és bizalomvesztést okoztak sok polgárnak, akik végleg elfordulnak tőlük" - írta a Denník N pozsonyi újságban Grigorij Meszezsnyikov, a pozsonyi Közügyek Intézetének (IVO) igazgatója.

Marek Vagovic szlovák publicista szerint a Híd és a Háló csak lózungjaikban harcol a korrupció ellen, hiszen beleegyeztek abba, hogy a belügyminiszter ismét az a Robert Kalinák legyen, aki idáig már számos korrupciós ügyet eltussolt, néhány esetben a gyanú rá is vetődött.

„Hiába lesz új igazságügyminiszter, a kezét teljesen megkötik a Smer-SD döntő pozícióban maradt politikusai, valamint az oligarcháik" -- mutatott rá kollégája, Konstantin Cikovský

Richard Sulík, a voksolásokon második helyen végzett és ellenzékbe vonult Szabadság és Szolidaritás (SaS) elnöke felkérte Andrej Kiska államfőt, hogy szólítsa fel a négypárti koalíció vezetőit: Robert Kalinák helyett találjanak más belügyminisztert.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.