Magyar mintára alkotmányoznak Lengyelországban

A lengyel államfő szerint az ellenzék és az EU egyes képviselői által is bírált  jogszabály mentesíti a testületet a politikai és a médianyomás alól.

Az ismételten módosított alkotmánybírósági törvény megerősíti a testület pozícióját - hangsúlyozta Andrzej Duda lengyel elnök hétfői rendkívüli sajtóértekezletén, amelyet azután tartott, hogy az éles bel- és külföldi bírálatok ellenére aláírta a jogszabályt.

Az elnök álláspontja szerint a törvénymódosítás kulcseleme, hogy a 15 tagú testület legalább 13 bíró jelenlétében és kétharmados többséggel hozhat érvényes határozatokat. Szerinte ez garantálja majd, hogy az eltérő nézeteket valló alkotmánybíráknak megegyezésre kell jutniuk, s így kizárólag jogi szempontok vezérlik a döntéshozatalukat.

Emellett az államfő a jogszabály azon előírását emelte ki, amely szerint az alkotmánybíróság érkezési sorrendben foglalkozik a beérkezett panaszokkal, ami szerinte mentesíti a testületet a politikai és a médianyomás alól.

A szejm által a múlt héten elfogadott jogszabályt élesen bírálta a lengyel ellenzék és az Európai Unió egyes képviselői, de kritizálta a lengyel legfelsőbb bíróság is.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.