Aláírják a kisebbségi minimumot Szlovákiában

A Híd-Most, valamint a Magyar Koalíció Pártjának (MKP) szombati országos közgyűlésén egyaránt jóváhagyták a szlovákiai magyarok megmaradásának és fejlődésének alapfeltételeiről szóló dokumentumot, amely a felvidéki nemzetiségi politizálás stratégiáját és minimális követeléseit tartalmazza, s egyben az együttműködés lehetőségét is megteremti. A Híd rövidesen kéri felvételét az Európai Néppártba (EPP), az MKP-ből pedig Magyar Közösség Pártja lesz.

A kisebbségi minimumként emlegetett munkaanyagot hétfőn írja alá a két pártelnök, valamint a civil szervezeteket tömörítő Szlovákiai Magyarok Kerekasztalának képviselője.

Mindkét tanácskozáson a küldöttek módosították a pártalapszabályt azzal a céllal, hogy egyszerűbb legyen a tagfelvétel, s a fiatalok is különösebb megkötések és várakozási idő nélkül erősíthessék soraikat.

A  Híd rövidesen kéri felvételét az Európai Néppártba (EPP), amelynek egyébként az MKP már tagja. Bugár Béla pártelnök szorgalmazta a legerősebb szlovákiai jobboldali ellenzéki politikai erők együttműködését, az önpusztító viszálykodás megszüntetését. Az MKP országos közgyűlésén pedig arról is döntöttek, hogy a politikai tömörülés új neve Magyar Közösség Pártja legyen, amely a tagság  véleménye szerint sokkal jobban fejezi ki az etnikai alapon politizáló csoportosulás értékrendjét.

A tanácskozáson elfogadott nyilatkozat többek között hangsúlyozza: az MKP örömmel veszi tudomásul, hogy Lomnici Zoltán, az Emberi Méltóság Tanácsának elnöke petícióval fordul az Európai Parlamenthez, mert Szlovákiában durva jogsérelmek érik azokat, akik megkapták a magyar állampolgárságot.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.