Aláírásra várják Obamát Moszkvába

Moszkvai bejelentés szerint aláírásra kész megállapodás várja két hét múlva az Egyesült Államok elnökét az orosz fővárosban. Obama felháborítónak nevezte az iráni hatóságok erőszakos fellépését a békés tüntetők ellen pénteken, miután a Fehér Házban fogadta Angela Merkel német kancellárt.

Az amerikai vezérkari főnökök egyesített bizottságának elnöke ugyanakkor ennél óvatosabban fogalmazott. - Felvázoltuk a 2009-es, illetve azutáni katonai együttműködés főbb kérdéseit; szándékunk szerint ezeket a dokumentumokat alá lehet írni, amikor Barack Obama amerikai elnök júliusban Moszkvába érkezik - közölte Nyikolaj Makarov tábornok, miután fogadta amerikai kollégáját, Mike Mullen tengernagyot.

Amerikai katonák a kirgizisztáni Manasz légi támaszponton.

Mullen is optimistán nyilatkozott, és közös kihívásokról beszélt Afganisztántól és Irántól kezdve a rakétavédelemig, de nem említett létrejött egyezséget.

Részletekről egyikük sem beszélt. A nagy kérdés, hogy meddig jutnak, vagy jutottak már el az egyeztetések a hadászati fegyverzetkorlátozási tárgyalások felújítása kapcsán. Erről az elmúlt napokban újabb fordulóban, Genfben is folytattak megbeszéléseket a felek. Az eredeti tervek szerint az 1991-ben tető alá hozott, ám idén decemberben hatályát vesztő START-I szerződés megújításáról szintén az Obama-látogatás alatt születhet keretmegállapodás.

A washingtoni menetrend szerint az amerikai szenátusnak a nyár végéig meg kellene kapnia a szöveget, hogy decemberig végezzen a ratifikációval. Nyikolaj Szolovcov vezérezeredes, az orosz stratégiai rakétaerők parancsnoka nemrég érzékeltette, hogy "politikai döntés esetén" országa 2012-re 1700-2200 robbanófejre csökkentheti a nukleáris arzenált, sőt 1500-ra is lemehet. (Az előbbi keretet ugyan a 2002-es SORT-, más néven moszkvai szerződés egyébként is előírja, de ezt biztonságpolitikai szakembreke nem tartják "erős" egyezménynek.)

Az amerikai külügyminisztérium becslése szerint az idei év első napján Moszkva 3909 robbanófejjel és 814 hordozóeszközzel rendelkezett. Az USA nemrég közölte, hogy saját készletét 2200 robbanófejre vitte le. A teljes képhez azonban hozzátartozik, hogy a csökkentett számok az azonnal bevethető, azaz hordozóplatformra telepített robbanófejekre vonatkoznak, az inaktív, illetve taktikai arzenálra nem.

A mostani tárgyalásoknak is taktikai hátterét képezi, hogy mennyiben kapcsolják össze a robbanófejek és a hordozóeszközök kérdését, illetve konvencionális robbanófejekkel szerelnek-e fel stratégiai támadófegyvereket csak azért, hogy kivonják őket a megállapodás hatálya alól - ám később könnyen újra atomtöltetet kaphatnak.

A fegyverzetcsökkentésen belül is kulcskérdés, hogy Washingtonnal ellentétben Moszkva azt összekapcsolja a rakétavédelmi pajzs ügyével. Dmitrij Medvegyev orosz elnök vasárnap közleményben tudatta, hogy "az új szerződésnek részét kell, hogy képezze a ballisztikusrakéta-védelem és a stratégiai atomfegyverek közötti jogi kapcsolat".

Oroszország a rakétavédelem ügyében márpedig azt várja el, hogy az USA adja fel csehországi és lengyelországi telepítési terveit, azaz adja fel eredeti rakétapajzs-elképzelését. Ez moszkvai szakértői értékelések szerint az orosz interkontinentális ballisztikus rakéták mintegy kétharmadának, illetve az atomtöltetű robbanófejek egyharmadának elrettentő potenciáját csökkentené.

Moszkva mindezek helyett közös, amerikai-orosz rakétavédelemről javasol egyeztetéseket. A kérdés Obamát is színvallásra készteti egyrészt a közvélemény, másrészt saját hadiipara előtt.

Az Obama-vizit sikerének árát Moszkva azzal is próbálja felsrófolni, hogy 20-25 éves moratórium bejelentését várja el az amerikai elnöktől Grúzia és Ukrajna NATO-tagságára vonatkozóan. (Ezt aligha kapja meg.) Cserébe az oroszok az afganisztáni műveleteket segítő tranzitutakban segítenének.

Ilyen, minapi gesztusnak tekinthető az orosz jóváhagyás ahhoz: mint szerdán bejelentették, az USA 180 millió dollár megfizetése ellenében megtarthatja utolsó közép-ázsiai légi támaszpontját, a kirgizisztáni Manaszt.

Obama a Fehér Házban fogadta Angela Merkelt

Az amerikai elnök felháborítónak nevezte az iráni hatóságok erőszakos fellépését a békés tüntetők ellen pénteken, miután a Fehér Házban fogadta Angela Merkel német kancellárt.

"Egy hangon beszélünk" - jelentette ki Obama, aki az iráni helyzetről is eszmét cserélt vendégével. "Elítéljük (az erőszakot)"  - szögezte le.

Az iráni népnek joga van a gyülekezéshez, véleményének szabad  kifejezéséhez, ezek általános törekvések - mondta. Az iráni hatalom brutalitásáról és a szabadságra törekvő iráni nép bátorságáról  beszélt.

Merkel is kiemelte: az iráni népnek joga van a békés demonstrációkhoz, szavazatainak összeszámolásához.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.