Aláírásokat hamisított a Tőkés-párt?

Ezrével hamisította a bejegyzéshez szükséges aláírásokat a készülő Erdélyi Magyar Néppárt – állítja két romániai lap. A Jurnalul National és a Bukarestben szerkesztett Új Magyar Szó (ÚMSZ) birtokába jutottak az aláíráslisták, amelyeket a kezdeményezők májusban nyújtottak be a bukaresti törvényszékhez.

A két lap megkérdezett grafológusokat, ugyanakkor megjegyzi: a laikus számára is nyilvánvaló, hogy a szignók oldalakon keresztül ugyanattól a kéztől származnak. A szakértő szerint megállapítható, hogy például a bukaresti „támogatókat” tartalmazó összesen 89 íven az összes aláírás hamisítvány. - Ekkora arányban előforduló általános és különös sajátosság azonossága nem fordulhat elő még egypetéjű ikrek esetében sem – idézi a szakvéleményét írásban eljuttató grafológust az ÚMSZ. A lapok újságírói egyébként a bukaresti törvényszéken összevetették a szerkesztőségekhez eljutott kópiákat az eredeti aláírásgyűjtő ívekkel. A törvényszék vezetősége nem engedélyezte, hogy ők maguk fénymásolatokat készítsenek az iratokról.

A román törvény szerint egy párt bejegyzéséhez összesen 25 ezer támogató aláírást kell bemutatni az ország legalább 18 megyéjéből és Bukarestből. Az Erdélyi Magyar Néppárt bejegyzési kérelméhez 29.268 aláírást csatoltak 19 megyéből és Bukarestből. Toró T. Tibor, a jövendő párt ideiglenes vezetője május ötödikén, az ívek leadása alkalmával rendezett bukaresti sajtótájékoztatón közölte: óvatosságból a kelleténél több aláírást gyűjtöttek.  Azt is elmondta, nem tart az elutasítástól, mert alaposan ellenőrizték az aláírások hitelességét. Arról nem nyilatkozott, miként  zajlott az ellenőrzés, és a kezdeményezők az ezt firtató kérdéseket a későbbiekben is elhárították.

A bukaresti törvényszék a múlt héten elutasította  a párt bejegyzését, viszont Toróék szerint az aláírásokat hitelesnek találták. Az elutasítás okát egyelőre nem ismerni, mivel az ítélet indoklása még nem került nyilvánosságra. Csütörtökön a Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor keretében külön beszélgetésen foglalkoztak a témával. Toró T. Tibor jelezte: mindenképpen megfellebbezik a párt bejegyzését elutasító döntést, mihelyt az indoklást írásban megkapják. - Reméljük, hogy a romániai jogállam eléggé konszolidálódott már ahhoz, hogy harmincezer ember akaratát ne lehessen csak úgy lesöpörni az asztalról – fogalmazott Toró T. Tibor.

A gyanúba keveredett aláírási ívek. Ugyanaz a kéz?

Az EMNP ideiglenes elnöke korábban többször bírálta a párttörvényt, azzal vádolva az RMDSZ-t, hogy a demokratikus versenytől való félelmében nehezen teljesíthető pártbejegyzési követelményeket lobbizott ki a bukaresti parlamentben. Az RMDSZ azonban nem párt, hanem kisebbségi szervezet, ami bármikor könnyűszerrel bejegyezhető.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.