Aláírásgyűjtés a kolozsvári magyar feliratokért

Aláírásgyűjtést kezdeményez a kolozsvári választópolgárok körében a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) azért, hogy a városban magyar nyelvű feliratok elhelyezéséről szóló önkormányzati határozattervezet kerüljön a helyi tanács napirendjére - jelentették be a hét végén a szövetség vezetői.

Kelemen Hunor, az RMDSZ ügyvezető elnöke elmondta: állampolgári kezdeményezésű önkormányzati határozattervezet benyújtása érdekében indítják az aláírásgyűjtést, hiszen a romániai törvények szerint, amennyiben a szavazati joggal rendelkező kolozsváriak öt százaléka támogatja aláírásával a magyar nyelvű feliratok elhelyezéséről szóló határozattervezetet, a városi önkormányzat köteles azt napirendre tűzni. Ez azt jelenti, hogy mintegy 15 ezer aláírásra van szükség, ami a kezdeményezők reményei szerint két hét alatt összegyűlik.

A határozattervezet szerint a kolozsvári műemléképületek történetét ismertető táblákon magyar nyelvű feliratoknak is kell szerepelniük, de a város szélén lévő helységnévtáblákra is ki kell írni magyarul Kolozsvár nevét.

Az RMDSZ kezdeményezése azt a civil akciót hivatott támogatni, amelynek keretében a Civil Elkötelezettség Mozgalom (CEMO) és a Transindex portál több mint 22 500 aláírást gyűjtött a magyar feliratokért. Az aláírók Sorin Apostu kolozsvári polgármesternek azon terve ellen fejezték ki tiltakozásukat, hogy a műemléki épületeket csak román, angol és francia nyelven feliratozzák.

A polgármester szerint azért nincs szükség magyar nyelvű feliratra, mert a magyar nem világnyelv. A tiltakozók emlékeztették a városvezetőt, hogy a városba látogató turisták többsége magyar. A nyílt levelet az aláírásokkal együtt az elmúlt héten adták át személyesen a polgármesternek a civil kezdeményezők.

Kolozsváron körülbelül 60 ezer magyar él, akik a lakosság majdnem 20 százalékát teszik ki.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.