Alain Juppé francia exkormányfő indulni akar az elnökségért

A korábban korrupciós botrányba keveredett politikus a legnépszerűbb a franciák körében.
A 69 éves Alain Juppé,volt francia miniszterelnök és külügyminiszter szerdán személyes blogján közölte, hogy a Népi Mozgalom Uniója (UMP) nevű párt színeiben akar indulni a 2017-es elnökválasztáson - írja a hirado.hu. A politikus 1995 és 1997 között, Jacques Chirac elnöksége idején volt az ország miniszterelnöke, jelenleg a konzervatív párt vezető triumvirátusának tagja, Bordeaux polgármestere.

Juppét 2004-ben ítélték el egy korábbi törvénytelen pártfinanszírozási ügy miatt, amely akkor történt, amikor a párizsi városháza pénzügyi igazgatójaként szolgált Chirac alatt. (Chirac 1977-től 1995-ig volt a főváros polgármestere.) Először 18 havi börtönre ítélték, majd másodfokon 14 havi felfüggesztett börtönbüntetést kapott, és egy évre eltiltották közhivatal betöltésétől - az eredetileg kiszabott tíz év helyett, ami karrierje végét jelenthette volna.

Mindennek dacára Alain Juppé a legnépszerűbb politikus a franciák körében két közelmúltbeli felmérés szerint is. Jobboldali pártjának háromtagú ideiglenes vezetősége - rajta kívül két másik exkormányfő, Jean-Pierre Raffarin és Francois Fillon - az UMP őszi kongresszusáig áll a párt élén.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.