Alagutak épülnek, újabb harcra készül a Hamász

A gázai határ közelében élők szerint ismét ásást hallani a föld alól, alig 19 hónappal a gázai háború után.

A kaparászás, a karcoló, reszelő hang lehet egy rovar, egy rágcsáló a padló alatt, vagy a vízvezetékek nyikorgása is. De az is lehet, hogy a Hamász ássa a föld alatt Gázából Izraelbe újabb alagútjait. A gázai határ izraeli oldalán élő kis közösségek lakói szerint éjszaka hallani az alagutak építését.

Iszmáíl Hánije, a Hamász Gázai övezetben élő vezetője a közelmúltban kijelentette, hogy a Hamász fegyveresei kétszer annyi alagutat ásnak, mint amennyit Vietnamban ástak. Az izraeli védelmi erők is arról nyilatkoztak, hogy a Hamász alagutakat ás, és mindezt még csak leplezni sem próbálják.

Egy magas rangú tisztviselő a brit Guardiannek elmondta, vizsgálatot indítottak a gázai határ mentén élő közösségekben hallható gyanús hangokkal kapcsolatban. "Mi a polgári lakosság és a katonák minden jelentését nagyon komolyan vesszük" – fogalmazott. Hozzátette ugyanakkor, hogy a mai napig nem tudnak olyan alagútról, amely átlépte már az izraeli határt.

2014 nyarán – az 50 napos háború során – a Hamász elképesztő földalatti hálózatot épített ki. Az izraeli hadsereg arról számolt be, hogy a tűzszünetig 32 alagutat semmisítettek meg. 

A háború óta - amely során az ENSZ szerint az izraeli hadsereg 100 ezer lakást tett a földdel egyenlővé -  közel 3,5 millió tonna építőanyag lépett be Gázába az izraeli-ellenőrzés alatt álló Kerem Salom-i határátkelőhelyen keresztül. Izrael szerint a Hamász ennek legnagyobb részét házépítés helyett alagutak építésére fordította. Tavaly decemberben a Hamász katonai szárnya, az Izzedin al-Kasszam Brigádok egy külön egységet hozott létre alagutak ásására, felszerelésére és harcosok kiképzésére. A már tíz éve tartó konfliktus tapasztalatai szerint újabb háborúra készülnek.

Idén már legalább öt alagút omlott össze, a Kasszam Brigádok 12 tagjának halálát, és több tucat ember sérülését okozva. Az egyik balesetben, Gáza várostól keletre hét ember vesztette életét.

"Félelem és idegesség van a levegőben" - mondta Arnon Avni, a határhoz közeli Nirim Kibucban élő grafikus dizájner. "Ez részben pszichológiai háború. A Hamász megpróbál megfélemlíteni bennünket - és sikerül is nekik" - jegyezte meg.

A gázai határtól mindössze néhány száz méterre fekvő Netiv Haasara faluban élő Shaike Shaked istart egy újabb háború kirobbanásától. Mint mondta, az elmúlt hónapokban mind a két fél részéről egyre nagyobb katonai aktivistást tapasztalnak mind az izraeli, mind a palesztin civilek, ez pedig aggodalomra ad okot.

"Szükségünk lenne egy kis szünetre, egy kis nyugalomra. De a dolgok mostani állása szerint ez csak idő kérdése.  Ha sikerül beszivárogniuk, és megtámadják az izraeli civileket, akkor a korábbi háború csupán apróság lehet ahhoz képest, ami most fog történni" - jegyezte meg.

 

 

 

 

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.