Al-Sziszi Moszkvától vásárol fegyvereket?

Moszkvába utazott szerdán Abdel Fatah al-Sziszi tábornagy, az egyiptomi hadsereg főparancsnoka – jelentette az AP a Mena hírügynökségre hivatkozva.

Ez az első külföldi útja azóta, hogy tavaly júliusban irányításával a katonaság puccsal megdöntötte Mohamed Murszi elnököt.

Al-Sziszi tárgyal Vlagyimir Putyin orosz elnökkel, s azt követően közös sajtóértekezletet tartanak – közölte az egyiptomi hírügynökség. Az Itar-Tasz orosz hírügynökség azt erősítette meg, hogy csütörtökön (február 13-án) lesz az orosz és egyiptomi külügy- és védelmi miniszterek találkozója Moszkvában, Putyin és al-Sziszi találkozójáról nem tesz említést.

Az Al-Ahram napilap szerint a vizit összefüggésben állhat azokkal a kairói értesülésekkel, hogy a két fél között kétmilliárd dolláros fegyverszállítási megállapodás van előkészületben. Állítólag Szaúd-Arábia és az Egyesült Arab Emirátusok kész hitelt, illetve támogatást nyújtani Egyiptomnak a fegyverbeszerzéshez. Az Interfax még novemberben közölte, hogy az egyiptomi hadsereg érdekelt orosz légvédelmi rakétarendszer, MiG-29-es vadászgépek és harci helikopterek beszerzésében. Al-Sziszi mintegy három hónappal Szergej Lavrov külügy- és Szergej Sogju védelmi miniszter kairói megbeszélését követően látogat most Moszkvába.

Hagyományosan az Egyesült Államok volt az egyiptomi hadsereg fő fegyverellátója az 1979-ben kötött izraeli-egyiptomi békemegállapodás óta. Tavaly októberben, gyakorlatilag a katonai hatalomátvétel kifogásolásaként Washington befagyasztotta az 1,5 milliárd dolláros éves segélynek egy jelentős szeletét.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.