Halálos merényletek Jemenben és Libanonban

Az al-Kaida fegyveresei hatolhattak be egy tengerparti katonai támaszpontra. Bejrútban a keresztény negyedben pusztított pokolgép.

Legkevesebb 14 katona és 12 al-Kaida-fegyveres halt meg egy katonai támaszpont elleni pénteki támadásban a dél-jemeni Sukra városában – közölték kórházi és katonai források. Két – más forrás szerint négy –, katonai gyakorlóruhát viselő férfi több ellenőrzőponton túljutva hatolt be járművel a tengerparti bázisra, majd az öngyilkos robbantást követően fegyveresek rohamot indítottak a tenger felől. Előző nap egy pilóta nélküli repülőgéppel végrehajtott légicsapásban az al-Kaida helyi csoportjának legkevesebb hét feltételezett tagja halt meg a szintén Abján tartománybeli Dzsaar város közelében.

A bejrúti merénylet helyszíne

Hírek szerint a pénteki támadáshoz használt gépkocsi egy katonai jármű volt, amelyet az Arab-félsziget al-Kaidája (APAQ) tavaly zsákmányolt a hadseregtől. Akkoriban a terrorszervezet számos települést ellenőrzés alatt tartott a déli tartományban, de a hadsereg júniusban egy nagyszabású offenzívával visszafoglalta e településeket.

Az utóbbi hetekben fokozódott az erőszak Jemenben. Az Egyesült Államok, amely tart az al-Kaida befolyásának növekedésétől az arab országban, pilóta nélküli repülőgépek (drónok) egyre gyakoribb bevetésével támadja a szélsőségesek állásait, és az utóbbiak is szaporítják a katonai célpontok elleni akciókat.

Bejrútban is gépkocsiba rejtett pokolgép ölt pénteken. A Le Monde francia napilap és az AFP jelentése szerint a legalább nyolc halálos áldozatot és legalább 94 sebesültet követelő merényletet a libanoni főváros keleti negyedében követték el. Az itt élő keresztények szemben állnak Bassár el-Aszad szíriai elnök rendszerével. A helyi televíziók óriási károkról tettek említést, Asrafiah negyed kórházainak vérre van szükségük – számoltak be a hírforrások. Jelentések szerint az áldozatok között van Viszam al-Haszan, a libanoni belbiztonság hírszerzési főnöke; a tábornok közel állt Szaad Haririhez, az Aszad-rezsimmel szembehelyezkedő libanoni ellenzéki vezetőhöz. 

A merényletért péntek estig senki nem vállalta a felelősséget. Szíria elítélte azt, de a libanoni politikai élet több szereplője is Damaszkuszt vádolta azzal, hogy a történtek hátterében áll.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.