Megölték az OMV egyik igazgatóját Jemenben

Egy biztonsági őr szerdán a jemeni főváros, Szanaa közelében megölte az OMV osztrák olajipari vállalat jemeni részlegének francia igazgatóját. A brit nagykövetség egyik autójára pácéltörő gránáttal támadtak.

Jemeni biztonsági tisztek arról számoltak be, hogy a gránát szilánkjai érték a követség páncélozott autóját, és a jármű megrongálódott. A merénylet a brit nagykövetségtől három kilométerre történt. A rendőrség tájékoztatása szerint három helybeli járókelő sebesült meg. Egy magát megnevezni nem kívánó brit külügyi tisztviselő megerősítette a támadás tényét, és azt mondta, hogy nincs sebesült a képviselet munkatársai között. Más források szerint a követség egyik alkalmazottja is könnyebben megsérült. Az autó a brit nagykövet helyettesét szállította.

Ez év áprilisában az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet feltételezett tagja hajtott végre öngyilkos merényletet a brit nagykövetet szállító autókonvoj ellen Jemenben. A támadó meghalt, három másik személy megsebesült. Az akkori merényletet az al-Kaida arab-félszigeti szervezete (AQPA) vállalta magára.

Egy másik incidensben egy biztonsági őr megölte az osztrák OMV olajipari vállalat jemeni részlegének igazgatóját. Az őr Allah Akbar! kiáltással nyitott tüzet a francia férfira. Egyelőre nem tudni, hogy személyes vita vagy más ok állhat a történtek hátterében. A támadót a kormány biztonsági erői lefegyverezték. Az OMV egyik jemeni telepe a főváros Hadda negyedében van. A területet a rendőrség körbezárta.

Az igazgató a kórházba szállítást követően halt meg. A párizsi külügyminisztérium megerősítette a francia állampolgár halálát. Az OMV 2003 óta tevékenykedik Jemenben, azóta, hogy átvette az ellenőrzést a Preussag Energie vállalat helyi érdekeltségei felett. Három helyszínre van feltárási és kitermelési engedélye.

 

Rendőr gesztikulál a brit nagykövetségi autó elleni támadás helyszínén
A policeman gestures at the scene of a rocket attack that targeted a vehicle carrying the deputy chief of the British mission in Sanaa October 6, 2010. Britain's Foreign Office in London confirmed there had been an attack involving a British embassy vehicle and said one British embassy staff member in the vehicle suffered a minor injury. A security source in Yemen said three Yemeni bystanders were wounded. REUTERS/Khaled Abdullah (YEMEN - Tags: CRIME LAW CIVIL UNREST POLITICS)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.