Aknára futottak az ügynöközők

Erős kétségek merültek fel, hogy Horst Mahler, a szélsőbalról a szélsőjobbra váltott ügyvéd az 1960-as években az egykori keletnémet állambiztonság, a Stasi spiclije volt – írta Spiegel Online.

A Der Spiegel hamburgi hírmagazin portálja szerint a Mahlert még márciusban kihallgató ügyészségi nyomozók kétségbe vonták, hogy a jelenleg uszításért 12 éves börtönbüntetését töltő Mahler beismerte volna stasis múltját. A Berliner Zeitungre hivatkozva több német lap, majd a Népszabadság is arról számolt be: az ügyvéd elismerte,1967-1970 között a keletnémet állambiztonság külföldi felderítésének „informális munkatársa” volt. A Stasi-aktákat kezelő berlini hivatal szerint azonban egyelőre nem bukkantak ilyen támpontokra.

Helmut Müller-Enbergs, a Stasival foglalkozó történész azt mondta a Spiegel Online-nak, hogy az eddig ismert aktákat több féle módon lehet magyarázni. Nem kizárt, hogy Mahler spicli volt, de az is lehetséges, hogy megpróbálták beszervezni vagy esetleg harmadik személy szolgáltatott róla információkat.

Mahler az 1960-as években a radikális nyugatnémet diákmozgalmak ügyvédje volt, majd a szélsőbaloldali terrorszervezet, a Vörös Hadsereg Frakció (RAF) alapításában is részt vett. Az 1990-es évek végén tűnt fel a szélsőjobboldalon, egy ideig az idegengyűlölő újbarna NPD tagja is volt. Holokauszt-tagadásért, uszításért többször elítélték.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.