Akkor mi is az az ESTA?

Barátkozzunk meg a vízum helyébe lépő regisztrációs rendszerrel! Muszáj lesz. És legyünk rá büszkék, hogy mi már mától megtehetjük, ellentétben nyugat-európai társainkkal, akiknél csak január 12-én lép életbe.

A legfontosabb tudnivaló: https://esta.cbp.dhs.gov. Nem könnyen megjegyezhető cím, állítólag egyszerűsíteni fogják. Most még csak angolul tanulmányozható, viszont azt mondják, decembertől már magyarul is olvasható lesz. Ez az internetes címe a híres elektronikus utazási jóváhagyási rendszernek (ESTA), amelyen november 17-től (vízum helyett) legkésőbb 72 órával az indulás előtt mindenkinek regisztrálnia kell, aki az Egyesült Államokba utazik. Illetve mégsem.

Akinek ugyanis már most biometrikus – burgundi vörös színű – útlevele van, és van benne érvényes vízum, annak egyelőre nem kell bajlódnia a regisztrációval. Ebben az okmányban a tulajdonos fotóját, nevét, születési idejét és a többi ismertetőjegyét egy elektronikus chip is tartalmazza – adott esetben a digitális ujjlenyomatával együtt. Akinek még ez előtti kék útlevele van, a vízumigénylők hagyományos útját kell járnia.

Ahogy annak, akinek lejárt útlevelében van a még érvényes vízuma viszont már nem villathatja fel egyszerűen a határon az érvényes útlevelét kiegészítésnek, neki is regisztrálina kell az ESTA rendszerében. Az ESTA a regisztráció után pár perccel automatikusan már küldi is a zöld jelzést – feltéve, hogy nem jelentünk nemzetbiztonsági kockázatot.

A rendszer feketén-fehéren megkérdezi például, hogy terroristák vagy esetleg vagyunk-e, de firtatja azt is, van-e bármiféle „közölhető” fizikai vagy lelki rendellenességünk. Feltűnik a honlapon egy figyelmeztető ablak is, hogy a washingtoni belbiztonsági minisztérium minden kiszolgáltatott adatunkat felhasználhatja – gyakorlatilag tetszése szerint. Vigasztaljon ezért az, hogy a más országokból szerezett eddigi tapasztalatok szerint nagy valószínűséggel benne leszünk abban a 99,9 százalékban, akiknek a kérelmét elfogadják a hatóságok. Ha mégsem, ott a konzulátus, ahol magyarázkodhatunk.

Jan Krc követségi szóvivő elmondta, amióta a rendszer nyitva áll – néhány órája –, körülbelül egy tucatnyi belépési kérelem érkezett. Az igénylők mind Ferihegyről utaznak New York-ba – az űrlap egyik kulcsfontosságú kitöltendő része az, ki mikor, milyen járattal érkezne az Egyesült Államokba. Másik kérdésünkre elmondta, bár a magyar fordítás csak december közepére készül el, a konzulátus honlapján már hozzáférhető egy tájékoztató jellegű magyar változat.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.