Akit az amerikaiak sem tudtak megvédeni a pártelnök bosszújától

Hiába állt ki az Egyesült Államok bukaresti nagykövete tüntetően Valeriu Zgonea házelnökért, a román Szociáldemokrata Párt (PSD) eltökélt a képviselőház vezetőjének leváltása mellett. Ezt Liviu Dragnea PSD-elnök tisztázta a párt vezetőségének hétfői összejövetele után.
Zgonea sorsa azután pecsételődött meg, hogy lemondásra szólította fel pártja elnökét, akit április végén két év felfüggesztett börtönbüntetésre ítélt a legfelsőbb bíróság egy 2012-es referendum meghamisításának kísérlete miatt. A házelnököt múlt héten megfosztották párttagságától, és kezdeményezték a menesztését az alsóház éléről. A pártvezetés azonban taktikai hibát vétett. A házszabály szerint a képviselőház elnökét csakis az a frakció hívhatja vissza, amelyhez tartozik, és miután Zgoneát kitették a pártból, automatikusan független képviselő lett. Így csak a házszabály módosításával váltható le. Paradox módon éppen a PSD „betonozta be” Zgonea pozícióját – arra az esetre, ha az esetleges átigazolások miatt elveszítenék a többséget a parlamentben.

Zgoneát pénteken meglátogatta a képviselőházban Hans Klemm amerikai nagykövet. A közös sajtótájékoztatójukon elhangzottak szerint a PSD azon törvényjavaslatairól is tárgyaltak, amelyek szűkítenék az országos korrupcióellenes ügyészség hatáskörét. Elemzők szerint ezzel a nagykövet egyértelműen kiállt a házelnök mellett. Dragnea azonban úgy nyilatkozott: tudomása szerint a nagykövet nem tagja a PSD-nek vagy a képviselőháznak, ahol a Zgoneával kapcsolatos döntések születnek.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.