Aki puszival köszönné meg Clintonnak

Chen Guangcheng kínai emberjogi aktivista szerdán, hatnapos tartózkodást követően saját akaratából elhagyta a pekingi amerikai nagykövetséget.

Az amerikai ABC News értesülése szerint Gary Locke nagykövet is elkísérte a Chaoyang kórházba a férfit. Chennek barátai segítségével egy hete sikerült megszöknie a Shandong tartományi Dongshiguból, ahol házi őrizetben élt azóta, hogy 2010-ben szabadult a közrend megzavarásáért kirótt négyéves büntetését kitöltve. Az autodidakta jogász még 2005-ben azzal vádolta meg a helyi vezetőket, hogy az egykepolitika céljait teljesítendő abortuszra és sterilizációra kényszerítettek asszonyokat.

Mindeközben most a pekingi külügyminisztérium bocsánatkérésre szólította fel Washingtont, mert „elfogadhatatlan módon beavatkozott” a kínai belügyekbe, ám az amerikai követség szerint minden „jogszerűen” történt. Amerikai közlemény szerint a követség humanitárius megfontolásokból fogadta be átmenetileg a fizikailag legyengült Chent, akit orvosi vizsgálatoknak vetettek alá és elláttak. Chen egyébként nem kért politikai menedékjogot. Szándéka az volt, hogy a shandongi hatóságokkal szemben védelmet kérjen maga és családja számára a központi pekingi kormányzattól. Kapott is ígéretet arra, hogy a gyógykezelést követően családjával együtt biztonságos környezetbe kerül, s ha úgy kívánja, egyetemen is tanulhat - áll az amerikai közleményben. Az AP viszont egy kínai ellenzékitől úgy értesült, hogy a hatóság zsarolással bírta rá Chent a Kínában maradásra, és később maga az aktivista is arról beszélt, hogy családját a hatóságok halálosan megfenyegették, ezért döntött az amerikai nagykövetség elhagyása mellett.

A váratlan diplomáciai válság érzékeny időpontban tetőzött, épp azt megelőzően, hogy Hillary Clinton külügyminiszter megérkezett volna az USA–Kína stratégiai és gazdasági dialógusra. A kínai párthoz közel álló Global Times szerkesztőségi cikke szerint Peking számára zavarba ejtő volt, hogy Chen az amerikaiaknál keresett menedéket, ám tettével az Egyesült Államokat is kínos helyzetbe hozta. Azonban nem valószínű, hogy az ügy „bezavarna” az amerikai–kínai kapcsolatokba. Clinton szerdán egyébként nyilatkozatban fejezte ki elégedettségét, hogy a két ország magas szintű hivatalnokai közti egyeztetéseken végül Chen elvárásainak megfelelő egyetértés alakult ki. Az angolul nem túl jól beszélő Chen és Clinton beszéltek tegnap telefonon, amikor is az aktivista közölte a külügyminiszterrel: legszívesebben adna neki egy puszit.

Chen Guangcheng egy poszteren. A megfélemlítés szerinte valóság
A graphic with a slogan to free blind activist Chen Guangcheng, is seen in this undated handout. U.S. Secretary of State Hillary Clinton arrived in China on May 2, 2012, for top-level talks that risk being upstaged by the fate of Chen, a blind dissident whose supporters say is under U.S. protection in Beijing after escaping house arrest. REUTERS/www.ChinaAid.org/Handout (CHINA - Tags: CIVIL UNREST) FOR EDITORIAL USE ONLY. NOT FOR SALE FOR MARKETING OR ADVERTISING CAMPAIGNS. THIS IMAGE HAS BEEN SUPPLIED BY A THIRD PARTY. IT IS DISTRIBUTED, EXACTLY AS RECEIVED BY REUTERS, AS A SERVICE TO CLIENTS. CHINA OUT. NO COMMERCIAL OR EDITORIAL SALES IN CHINA
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.