Aki olvas, előbb szabadul

Ezzel a mottóval hirdeti új programját a brazil kormány. A dél-amerikai ország börtönei hírhedten túlzsúfoltak, de most talán megtalálták a megoldást a problémára.

A megoldás pedig igen egyszerű: ha valaki rendszeresen olvas könyveket és olvasmányairól írásban is beszámol, annak lerövidítik a büntetését.

A programot egyelőre négy fegyintézetben vezetik be, egy könyvért négy napot nyernek a foglyok. A felső határt is meghúzták: évente maximum tizenkét könyvért járhat jutalom, összesen 48 nap. Szóval túlzásokba azért nem eshetnek az elítéltek sem. A négy fegyintézet egyébként a legszigorúbbak közé tartozik, itt őrzik a legnotóriusabb rabokat. A gyakorlatban úgy működne a dolog, hogy a rabok négy hetet kapnak egy-egy könyv elolvasására, választhatnak szépirodalmat, klasszikus műveket, filozófiát vagy épp tudományos értekezéseket is. Ha elolvasták a kiválasztott művet, akkor nem akárhogy, hanem olvasható kézírással, és lehetőleg nyelvtani és helyesírási hibák nélkül kell erről beszámolniuk. Egyfajta olvasónaplót vezetnek majd.

De a könnyítés nem jár automatikusan mindenkinek. A kormány külön testületet hoz létre, amely eldöntheti, hogy mely rabok vehetnek részt a programban. André Kehdi Sao Paoló-i ügyvéd szerint nemcsak a szabadságvesztés lerövidítése a cél: a program eredményeképp egy-egy elítélt akár felvilágosultabb, műveltebb, jobb emberként is hagyja majd el a börtönt.

Brazíliában 500 börtön működik, az Amnesty International szerint nem ritka a kínzás és az embertelen bánásmód sem. Sok a börtönlázadás, és arra is van példa, hogy bűnszerveztek tartják ellenőrzésük alatt a börtönöket. Áprilisban az egyik börtönben 130 látogatót és három börtönőrt ejtettek túszul az elítéltek, akik a fogvatartás körülményei ellen tiltakoztak. A börtön ugyan 2000 rabra volt tervezve, de épp kétszer ennyien voltak összezsúfolva. A mostani program talán az első lépés lehet a hírhedt brazil börtönviszonyok javítása felé is, reménykednek sokan.

Szépségversenyre készülő Brazília egyik női börtönében
The painted fingernails of an inmate of the Women's Prison of Brasilia is seen during preparations for the third annual beauty pageant titled Miss Penitentiary, in Brasilia August 3, 2011. A modelling agency selected 12 finalists out of the nearly 100 women who entered the competition. REUTERS/Ueslei Marcelino (BRAZIL - Tags: CRIME LAW SOCIETY)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.