Akcióterv a bevándorlók védelmére

A migrációs áramlás és a menedékkérelmek kezelésének javítását célzó javaslatcsomaggal állt elő szerdán az Európai Bizottság. Az októberi lampedusai katasztrófa nyomán a csomagnak része a Földközi-tengeren - akár életük kockáztatásával is - Európába induló emberek életének megóvása is.

Brüsszel európai őrjáratozó hálózatot hozna létre Ciprustól Spanyolországig, új eszközöket javasol, hogy segítséget lehessen nyújtani azoknak a tagállamoknak, ahol kihívást jelent a migrációs nyomás a helyi hatóságok számára, és fokozná az embercsempészet és a szervezett bűnözés elleni együttműködést.

A bizottság könnyebbé tenné a menekültek számára az Európába jutást, a tagállamokat arra ösztönözné, hogy fogadják be őket, adjanak nekik letelepedési lehetőséget, továbbá még több környező országgal javasol együttműködést a migráció kérdéséről. A csomagot annak nyomán dolgozták ki, hogy október 3-án az olasz Lampedusa szigeténél kigyulladt és elsüllyedt egy menekülteket szállító hajó, és utasai közül csaknem négyszázan vesztették életüket.

A földközi-tengeri határok megfigyelésével, valamint a bajba került, jobbára lélekvesztőkön tengerre szállókkal kapcsolatban Brüsszel most azt javasolja, tegyék világossá minden hajózó számára: nem származhat semmilyen hátránya abból, ha segít a bajba jutottakon. A járőrhálózat megteremtése a bizottság szerint évente mintegy 14 millió euróba kerülne. A szervezett bűnözés és az embercsempészet visszaszorításában a bizottság az Europolnak szán nagyobb szerepet. A testület több erőforrást is adna az európai bűnüldöző ügynökségnek, hogy az koordinálhassa a migráció kérdésében érintett uniós ügynökségek tevékenységét. Az elképzelés szerint ez évi 400 ezer euró pluszkiadást jelentene.

Brüsszel felhívja a figyelmet, hogy míg az Egyesült Államok tavaly 50 ezer ember letelepedését tette lehetővé, az uniós tagállamok alig ötezer menekültnek adtak erre lehetőséget. A bizottság szerint a 2014 és 2020 közötti költségvetési időszak lehetőséget ad arra, hogy elősegítsék a menekültek letelepedését. A bizottság minden, a menekülttáborokból a társadalomba integrált menekült után 6000 euró támogatást adna a tagállamoknak.

Külön kiemeli a bizottság, érdemes lenne megvizsgálni annak lehetőségét, hogy nem uniós állampolgárok hazájuk elhagyása nélkül kezdeményezhessék, hogy menekültként Európába utazhassanak. Brüsszel ezt "védett belépésnek" nevezi, és azt szeretné vele elérni, hogy akik menekültstátust akarnak kérni az EU-ban, azoknak ehhez ne kelljen lélekvesztőkön útra kelniük a tengeren át.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.