Akciófilmmé kezd válni a thaiföldi tüntetéssorozat

Drámai körülmények közt sikerült megszöknie a letartóztatására érkező rendőrök elől pénteken a thaiföldi kormány ellen tüntető vörösingesek több vezetőjének.

A tüntetők és a rendőrség egybehangzó közlése szerint fegyvertelen rohamrendőrök százait vezényelték délelőtt a Bangkok belvárosában lévő SC Park Hotelhez, amelyben a vörösingesek vezérkara meghúzta magát, de hat vezetőjüknek sikerült egérutat nyernie.

Szemtanúk szerint egyikük, Ariszman Pongruangrong a szálloda homlokzatán egy kötélen ereszkedett le az odalenn várakozó több ezer tüntető közé, akik egyből védelmükbe is vették. Ariszman a szálloda előtti téren rögtönzött beszédet intézett a tömeghez, a kormány távozását követelő megmozdulások folytatására buzdítva az embereket. Egyúttal közölte, hogy biztonságuk garantálására túszul ejtették az akciót végrehajtó rendőri alakulat egy vezérőrnagyát és egy ezredesét. A történtek azt mutatják, hogy Abhiszit Veddzsadzsiva miniszterelnök ellenzék által ostromlott kormánya újabb összeütközésre készül a tüntetőkkel, akik a 2006-ban korrupcióval megvádolt és puccsal eltávolított Thakszin Sinavatra kormányfő támogatói.

Az elhibázott rendőri akcióra azután került sor, hogy Szuthep Thaugszuban miniszterelnök-helyettes egy televíziós üzenetben azt ígérte: letartóztatják a múlt szombati, legkevesebb 24 ember halálát okozó utcai összecsapásokért felelősnek tartott "vörösinges" vezetőket és "terrorista elemeket". A békés tüntetőket ugyanakkor hazatérésre szólította, óva intve őket attól, hogy ismét élő pajzzsá váljanak a "terroristák" kezében. Beszédére válaszul az ellenzéki média által mozgósított tüntetők ezrei özönlöttek a "vörösök" főhadiszállásaként szolgáló - a Thakszin-család tulajdonában lévő - SC Park Hotelhez, hogy megvédjék vezéreiket.

A thaiföldi fővárosban formálisan rendkívüli állapot van érvényben, tilos minden, ötfősnél nagyobb csoport gyülekezése. A tilalmat azonban figyelmen kívül hagyják a Bangkok szívét, idegenforgalmi és üzleti központját megszállva tartó tüntetők, s a rendőrség nem lép fel ellenük.

A vörösingesek már öt hete tüntetnek a kormány ellen, amelyre egyre nagyobb nyomás nehezedik, miután a thaiföldi választási bizottság hétfőn bejelentette, hogy vizsgálatot kezdeményezett az Abhiszit kormányfő vezette Demokrata Párt korrupt finanszírozása ügyében. A hadsereg parancsnoka szerint az előre hozott választások kínálják az egyetlen kiutat az országot négy éve, Thakszin eltávolítása óta szorongató belpolitikai válságsorozatból.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.