Akcióban a berlini mentőcsapat

Már úton van a Merkel-kormány 500 milliárd eurós pénzügyi mentőcsomagja. A rekordgyorsasággal, alig egy hét leforgása alatt tető alá hozott "pakkot" tegnap - a CDU/CSU, az SPD, valamint az ellenzéki FDP szavazataival - elfogadta a törvényhozás mindkét háza, s aláírta Horst Köhler államfő is.

Az Európa vezető gazdaságát irányító nagykoalíció pártjai nem győzik dicsérni a "rivalizálást félre tevő, válságmenedzselő duót". Igaz, a kereszténypártok inkább Angela Merkel kancellár és CDU-elnök, a szociáldemokraták pedig Peer Steinbrück (SPD) szövetségi pénzügyminiszter érdemeit igyekeznek jobban kidomborítani. A sokszor egymást marcangoló nagykoalíció régóta nem tanúsított ilyen egységes fellépést, mint a mostani globális pénzügyi válságban. Az öszszetartás a hibákban is megmutatkozott: az 500 milliárd eurós mentőöv 35 százalékát a tartományok adóbevételeiből származó hitelgaranciákkal akarták "kibélelni", csak éppen az érintetteket lényegében kész helyzet elé állították.

Peer Steinbrück német pénzügyminiszter ismerteti a kormány 500 milliárd eurós pénzügyi mentőtervét
Peer Steinbrück német pénzügyminiszter ismerteti a kormány 500 milliárd eurós pénzügyi mentőtervét

A nagy összhangot azért egy kínos botlás alaposan megzavarta, Merkel ugyanis Hans Tietmeyert szemelte ki a pénzpiaci reformok főtanácsadójának. A Bundesbank volt elnökéről azonban kiderült, hogy a Hypo Real Estate felügyelőbizottsági tagjaként maga is felelős azért, hogy a müncheni ingatlanfinanszírozó elspekulálta magát. Az SPD tiltakozott, Tietmeyer pedig - mentve Merkel reputációját is - gyorsan elhárította a felkérést.

Arról közel sincs egyetértés, hogy a mostani helyzet szükségessé tesz-e egy állami konjunktúraélénkítő különcsomagot. Az SPD balszárnya 25 milliárd eurót költene a többi között munkahelyteremtő beruházásokra, a kereszténypártok ezt ellenzik. A nagy néppártok viszont egyetértettek abban: az állami hitelgaranciát vagy feltőkésítést igénybe vevő bankok csúcsmenedzserei fizetését 500 ezer euróban maximálják.

A mentőcsapatnak is nevezett Merkel-Steinbrück duó többek szerint olyan jól működött, hogy Jürgen Thurmann, a befolyásos Német Iparszövetség elnöke máris a nagykoalíció folytatása mellett foglalt állást.

Támogatás után támadás

A globális hitelválság kiéleződése hosszú szabadsága alatt érte a brit parlamentet. Gordon Brown október eleji mentő kezdeményezéseire az éves konzervatív pártkonferencián reagált David Cameron, az ellenzék vezére. Mind akkor, mind az összesen 500 milliárd font értékű, immár világszerte brit modellként emlegetett banki segélycsomag parlamenti nyilvánosságra hozatalakor a toryk, nemzeti érdekre hivatkozva, teljes vállszélességgel kiálltak a kormány mellett. Tegnapra elfogyott David Cameron türelme, ami nem lehet független Gordon Brown és a Munkáspárt felzárkózásától a legfrissebb közvélemény-kutatási adatokban. A londoni Cityben tartott beszédében az ellenzék vezére "teljes és elképesztő kudarcnak" nevezte a kormányfő gazdaságpolitikáját. Bár nem vonta vissza a bankszektor megmentését szolgáló csomagtervhez nyújtott támogatását, "egyértelművé" tette, hogy ennél tovább a párt nem hajlandó menni. Az ifjú pártvezető szerint a kormányfő hibázott, amiért bátorította a magánszektor hiteleken alapuló "luftballonját", illetve a közkiadások kontrolljának elmulasztásáért is hibáztatta. (R. H. V.)

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.