Akcióban a Delta Force

Érzékeny csapást mért egy Szíriá­ban bevetett amerikai osztag az Iszlám Államra. Megölték a szervezet gazdasági hátterét irányító, Abu Szajef mozgalmi néven ismert tunéziai férfit.
Az amerikai szárazföldi hadsereg titkos különleges egysége, a Delta Force mintegy két tucat tagja csapott le Abu Szajefra, az Iszlám Állam (IS) egyik meghatározó alakjára. Állítólag ő irányította a terrorszervezet kőolaj és földgázügyleteit, de rálátása volt a dzsihadisták katonai tevékenységére is. A tunéziai férfival szombat hajnalban végzett az Irakból Blackhawk helikopterekkel és V–22-es (Halászsas) csapatszállító konvertiplánnal Szíria keleti részébe átdobott kommandó.

A Deir Ezzor településnél végrehajtott rajtaütés célja az IS-vezető elfogása volt, de Abu Szajef – akinek igazi neve egyelőre nem ismert – nem adta meg magát, megpróbált ellenállni. A többszintes épületnél heves tűzharc bontakozott ki, amely során a Delta Force tagjai megölték a terroristát és több emberét, elfogták feleségét, Umm Szajefot, valamint kiszabadítottak egy ott fogva tartott fiatal jazidi (iraki keresztény) nőt – tudatta közleményében az amerikai védelmi miniszter, Ashton Carter.

A CNN katonai forrásokból azt is megtudta, hogy a küldetést összességében mintegy százfős egység hajtotta végre, a fő szerepet a Delta Force kommandósai játszották. ­Deir Ezzor Szíria azon részéhez tartozik, amely az IS ellenőrzése alatt áll. A katonák „bejáratot" robbantottak a Szajeféknak otthont adó épület egyik oldalába. Az IS fegyveresei nőket és gyerekeket használtak élő pajzsként, de a kommandósoknak sikerült valamennyiüket likvidálniuk anélkül, hogy a civileknek bajuk esett volna. Tucatnyi dzsihadistával végeztek, a kommandó tagjai közül mindenki sértetlen maradt. A művelet a szárazföldi hadsereg fontos sikere, eddig a reflektorfény főleg a haditengerészet SEAL nevű kommandójára esett, ennek tagjai végeztek többek között Oszama bin Laden al-Kaida vezérrel is.

Amerikai katonai és hírszerzési források szerint az „olajbrókernek" vagy „bankárnak" is hívott Szajef kiterjedt kőolaj- és földgázipari ismeretekkel rendelkezett, felügyelte a pénzügyeket, de egyre nagyobb szerepet játszott az IS hadműveleti tervezésében és kommunikációs hálózatának megszervezésében is. Úgy tartották, hogy közvetlen kapcsolatban állt az IS vezérével, Abu Bakr al-Bagdadival, aki egyes források szerint hosszabb ideje cselekvésképtelen egy légitámadás során elszenvedett sérülései miatt, de az is lehet, hogy már nincs is életben. Nem kizárt, hogy az elmúlt hetekben Abu Szajef irányította az Iszlám Államot, amelynek nemrég sikerült megölni legfontosabb katonai parancsnokát, egy volt iraki tábornokot is.

Az amerikaiak számítógépeket és más adathordozókat is lefoglaltak, így közvetlen rálátásuk lett arra, hogy az IS hogyan bonyolítja illegális szénhidrogénüzleteit, amelynek bevételeiből a katonai és terrorista műveleteket finanszírozzák. Találtak régi, ókorinak tűnő műtárgyakat, például pénzérméket is.
Az amerikaiak szerint Szajef felesége is nyakig benne van az IS-ben, kiválóan ismeri annak működését. Kihallgatására az Egyesült Államokból külön FBI-egységet küldtek Irakba, ahol a nőt fogva tartják.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.