Akasztófás tüntetők miatt perelte be a belügyminiszter a fővárost

Tétlenség alapos gyanúja miatt az illetékes prágai bíróságon tett feljelentést a cseh főváros egyes számú kerületi önkormányzata ellen Milan Chovanec.

A cseh belügyi tárca vezetője azt nehezményezi, hogy az alperes nem minősítette bűncselekménynek azoknak a személyeknek a cselekedetét, akik a tavaly nyári iszlámellenes tüntetésen akasztófák utánzatával jelentek meg. Az illetékes testület több magánszemély beadványára olyan döntést hozott, hogy nem történt bűncselekmény, még garázdaságnak sem minősíthető a kifogásolt jelképes eszköz felmutatása, mert az illetők szótlanul meneteltek. A döntés ellen a belügyi tárca panaszt nyújtott be a főpolgármesteri hivatalhoz, amely azonban helybenhagyta az alsóbb szintű határozatot.

Tüntetők akasztófával
Tüntetők akasztófával
Forrás: novinky.cz


Ezután fordult jogorvoslatért a cseh belügyminiszter az illetékes bírósághoz. A tárcavezető szerint az akasztófák feliratai (Itt végzik a hazaárulók! EU=Szovjetunió) alkalmasak a gyűlöletkeltésre és az uszításra, egyúttal pedig erőszakos cselekményekre ösztönözheti főleg a szélsőséges csoportokat és a fiatalokat. „Fontosnak tartjuk, hogy világos határt húzzunk a még törvényes, illetve a már törvénytelen megnyilvánulások között. Az akasztófát az utóbbiak közé sorolom, ezért szorgalmazom az igazságszolgáltató szerv egyértelmű döntését” – nyilatkozta a novinky.cz internetes portálnak Milan Chovanec.

Megkeresésünkre Vít Hofman, a prágai főpolgármesteri hivatal szóvivője legalábbis furcsának nevezte, hogy a belügyminiszter nem vonta felelősségre azokat a rendőröket, akik tavaly júliusban tétlenül szemlélték a szélsőségesek tüntetését, most viszont pereskedik az önkormányzattal.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.