Akasztják a hóhért Spanyolországban

„Neki köszönhetem, hogy tudom, ki vagyok” - mondta Carla Artés Baltasar Garzónról, a világhírű spanyol vizsgálóbíróról. A spanyol El Paísnak nyilatkozó argentin asszony soha nem ismerte a szüleit: másfél éves volt, amikor az apja meghalt, anyja pedig az argentin diktatúra áldozatainak tömegsírjában fekszik. Csak nemrég derült ki, hogy akit gyerekként apjának hitt, valószínűleg anyja megkínzója és gyilkosa. Carla Artés mégis a sírig hálás marad Garzónnak, hogy kiderítette a múltját.

De nem mindenki lelkesedik a spanyol bíró múltfeltárásáért. Az Augusto Pinochet elleni elfogatóparanccsal világhírűvé vált Baltasar Garzón ellen nemrég Spanyolországban vádat emeltek hivatali hatáskör túllépése miatt. A bíró ugyanis - miután élen járt a latin-amerikai diktatúrák jogsértéseinek kivizsgálásában - a saját hazájában is megpróbált hasonló szellemben fellépni. 2008-ban vizsgálódni kezdett a spanyol polgárháború alatt illetve a Franco-diktatúra első éveiben eltűntek ügyében, és sürgette a tömegsírok felnyitását, az áldozatok újratemetését. Ám ezzel megsértette az 1977-es spanyol amnesztiatörvényt, amely a polgárháború és a rezsim alatt gyilkosságok elkövetőit felmentette a felelősségrevonás alól. Garzón ezzel sokak szerint túl messzire ment. A José Luis Rodriguez Zapatero vezette szocialista kormány ugyan tett apró lépéseket a múlttal való szembenézés irányába, amikor elfogadta a történelmi emlékezetről szóló törvényt, ám a felelősök megnevezése, pláne felelősségre vonása szóba sem került. A vizsgálóbíró is csupán néhány hónapot foglalkozott az eltűntek ügyével, majd továbbadta azokat az illetékes helyi bíróságoknak.

Ám úgy tűnik, ennyi is elég volt, hogy politikai ellenfelei fogást találjanak rajta: a szélsőjobboldali Manos Limpios (Tiszta kezek) nevű szervezet adta be a panaszt ellene, amihez gyorsan csatlakozott a (Franco-korszakban kormányzó, de azóta marginalizáldott) Falange párt. Luciano Varela, a spanyol legfelsőbb bíróság bírája pedig vádat is emelt Garzón ellen, azzal érvelve: a vizsgálóbíró tudta, hogy az általa említett ügyekben nem nyomozhat, de szándékosan figyelmen kívül hagyta az 1977-es amnesztiarendeletet. Vagyis túllépte a hatáskörét. Ha bűnösnek találják a júniusra kitűzött perben, akár tíz év börtönre is ítélhetik, és évekre eltilthatják a munkájától.

A spanyol (baloldali) értelmiség és művészek körében felháborodást váltott ki a Garzón elleni hadjárat: a madridi Complutense egyetemen több mint ezren gyűltek össze, köztük szakszervezeti vezetők és az eltűntek családtagjai, hogy támogatásukról biztosítsák a vizsgálóbírót. Sokan politikai támadást sejtenek a háttérben: Garzón ugyanis az utóbbi hónapokban az ellenzéki konzervatív Néppártot átszövő korrupciós ügyekben nyomozott, és kínos összefonódásokat tárt fel. A Néppárt vezetői közvetve rá is erősítettek a gyanúra, amikor „antidemokratikusnak” nevezték a tiltakozó megmozdulást. Tény, hogy a spanyol polgárháború és a Franco-diktatúra még mindig kényes téma Spanyolországban: többek szerint a békés spanyol átmenet egyik alapja (szükségszerű feltétele) az volt, hogy egyszerűen szőnyeg alá söpörték a korábbi bűnöket és jogsértéseket. Vannak, akik attól tartanak, hogy a tömegsírok megnyitása, az exhumálások, nemcsak fájdalmas, de a stabilitásra veszélyes történeteket is felszínre hoznának. Garzón maga is megosztja a társadalmat. Sokan felróják neki, hogy túlságosan szereti a reflektorfényt, jellemzően olyan ügyeket vállal, amelyek népszerűséget és hírnevet hoznak. A neves ír történész, a Franco-életrajzot jegyző Ian Gibson viszont a Reutersnek úgy vélekedett: „Spanyolországban népirtást követtek el, amit a mai napig nem vizsgáltak ki. Márpedig egy ország sem léphet előre, ha nem néz szembe a múltjával.”

Az ügyben némiképp meglepő fordulat, hogy szerdán Argentína sietett Garzón segítéségre: kísérletképpen három, a spanyol polgárháborúban eltűnt spanyol és egy argentin ügyében adtak be keresetet egy Buenos Aires-i bíróságon. Ezzel épp Garzón módszerét alkalmazzák, aki a nemzetközi jog egyetemességére hivatkozva emelt vádat 1998-ban Augusto Pinochet, majd jó néhány argentin vezető ellen, azzal érvelve, hogy a népirtás és az emberiesség elleni bűncselekmények ügyében bármely országban el lehet járni. Vagyis nem lehet elbújni a nemzeti amnesztiatörvények mögé...

Garzón távozóban a spanyol legfelsőbb bíróság épületéből. Nem érdekli az amnesztia
Spain's High Court Judge Baltasar Garzon enters a car to leave the Spanish High Court in Madrid April 14, 2010. Garzon, who won fame for his attempt to bring the late former Chilean dictator Augusto Pinochet to justice, is accused of abusing his judicial powers when he opened the inquiry into alleged human rights abuses by Francisco Franco's forces during Spain's Civil War and the subsequent dictatorship of Francisco Franco. He is expected to be suspended from acting as a judge pending the trial after a Supreme Court judge ruled earlier this month there was a case to answer. REUTERS/Susana Vera (SPAIN - Tags: CRIME LAW POLITICS)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.