Akár újságírót is ölne az orosz főnyomozó

Egy Moszkva melletti erdőbe vitette a Nyomozati Hatóság (SZK) vezetője a Novaja Gazeta főszerkesztő-helyettesét, majd négyszemközt halálosan megfenyegette, és közölte: a gyilkosság felderítését személyesen fogja vezetni.

Alekszandr Basztrikin kirohanását Szergej Szokolov múlt heti cikke váltotta ki, amelyben a főszerkesztő-helyettes egy rendkívül súlyos gyilkosság nyomán az egyik érintettre kiszabott enyhe ítélet után azt írta: Vlagyimir Putyin elnök, Basztrikin, és a többi vezető nem több, mint a helyi bandák kiszolgáló személyzete. (A cikk alapját adó bűncselekmény megrázta az országot: a dél-oroszországi Kuscsovkán egy helyi banda 2010 őszén megölt egy gazdálkodót, annak feleségével, menyével, kilenchónapos unokájával, két vendégével, utóbbiak két-, illetve ötéves kislányával és a két nagyszülőjével együtt. Majd végeztek az épp átszaladó szomszéddal és annak 14 éves fiával is. Az elkövető Capka család mezőgazdasági cégeket futtatott, földeket vásárolt fel, kihasználva rendőrségi, önkormányzati, agráregyetemi kapcsolatait. Szokolov jegyzete annak kapcsán jelent meg, hogy a település önkormányzatában az Egységes Oroszországot képviselő Szergej Cepovjaz megpróbálta eltüntetni a gyilkosság nyomait. A bíróság ezért májusban csupán 150 ezer rubel (egy rubel kb. 7 forint) megfizetésére kötelezte. A gyilkosság egyik elkövetője elfogása után öngyilkos lett, ketten 20 évet kaptak, a többi ítéletet később hozzák meg.)

Szokolov ugyan személyesen is elnézést kért Basztrikintől a túlzó megállapításokért, ám a nyilvános bocsánatkérést kevesellte a főnyomozó. – Az ilyenért a cári időkben párbajra hívták volna – mondta az ingusföldi Nalcsikban tartott sajtótájékoztatón Basztrikin, aki maga hívta meg az eseményre a Novaja Gazeta főszerkesztő-helyettesét. Ezután közös repülőgéppel tértek vissza Moszkvába, ahol Szokolovot autóba kényszerítették, és egy közeli erdőbe vitték.

Az eset kapcsán a Novaja Gazeta főszerkesztője, Dmitrij Muratov ma nyílt levélben fordult Basztrikinhez, felidézve a történteket: „Nem akarok a részletekbe belemenni, részt venni a klánháborúban, nem térek ki arra, hogyan beszélt Szokolovval a lapunkról vagy a megölt Anna Politkovszkajáról” – írta Muratov, akinek javaslatára munkatársa egy időre elhagyta Oroszországot. Politkovszkaja ismert oknyomozó újságírónő volt Oroszországban. – Választ várok Basztrikintől és garanciát Szokolov biztonságára – nyilatkozta a főszerkesztő a BusinessFM moszkvai adónak. – Mint egy rossz hollywoodi filmben – jegyezte meg Muratov az erdei „jelenetről”.

A történtek után az Eho Moszkvi rádió főszerkesztő-helyettese és két munkatársa tüntetett volna az SZK épülete előtt, ám megjelenésük után néhány másodperccel a rendőrség rabomobilba terelte őket. A hírek hallatán az interneten a már előállított újságírókért indult újabb felhívás tüntetésre, így a rendőrség az SZK épületénél megerősítette jelenlétét. Végül egyenként jelent meg négy újságíró plakátokkal. (Az egyszemélyes tiltakozásokhoz nem kell előzetes bejelentést tenni a hatóságnál, igaz, a rendőrség könnyen átminősítheti és felszámolhatja azt is a múlt pénteken elfogadott új törvény alapján, amely jelentősen szigorította a demonstrációk szervezésének feltételeit. Háromszázszorosára emelték a rendzavarásért kiszabható bírságot.)

A belügyminisztérium moszkvai igazgatósága szerint az Eho Moszkvi munkatársai nem újságírókként, hanem civilként jelentek meg, hogy tüntessenek, így a rendőrségnek nem volt más lehetősége, mint az engedély nélküli akció felszámolása.

Bár Basztrikin Putyin elnöknek köszönheti karrierjét – a Nyomozati Hatóság is az ő kezdeményezésére jött létre –, az Egységes Oroszország párt egyik tagja is kikelt az SZK vezetőjének akciója ellen. Alekszandr Hinstejn szerint Basztrikin mostani intézkedései – értve ezalatt az ellenzéki vezetőknél tartott hétfői házkutatásokat – már az utolsó kísérletet jelentik arra, hogy a főnyomozó a posztján maradjon. Később Twitter-bejegyzésében Hinstejn hozzátette: tudtam, hogy Basztrikin bekattant, de hogy ennyire, azt nem gondoltam.

Sokatmondó, hogy az ügyben nyilatkozott Putyin szóvivője is. Dmitrij Peszkov kijelentette, az elnök figyelemmel kíséri a történtekkel kapcsolatos híreket.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.