Akár beiktatják, akár nem, Chávez hívei ünnepelnek

Hugo Chávez betegsége miatt valószínűleg nem tud majd részt venni január 10-ei beiktatásán, hívei azonban ünnepelni fognak Caracasban.

Hugo Chávezt január 10-én iktatnák be, de az elnök rákműtéte után még mindig Kubában lábadozik. Valószínűleg nem tud majd részt venni a ceremónián, hívei azonban ünnepelni fognak Caracasban. Diosdado Cabello, a nemzetgyűlés elnöke már fel is szólította az ellenzéket, hogy viselkedjenek felelősségteljesen, úgyis meg fognak akadályozni minden olyan kísérletet, amellyel megpróbálják destabilizálni a kormányt. – Hatalmas összejövetel lesz január 10-én Caracasban. Egész Venezuela az elnöki palota elé járul, az utcákat ellepik majd az emberek – közölte Cabello.

Hugo Chavez megcsókol egy keresztet, miután tavaly decemberben nyilvánosan bejelentette, daganatos betegségének kiújulása miatt újabb műtéten fog átesni
Venezuelan President Hugo Chavez kisses a crucifix as he speaks during a national broadcast at Miraflores Palace in Caracas December 8, 2012. Chavez said on Saturday he would undergo another cancer operation in the coming days after doctors in Cuba found a third recurrence of malignant cells in his pelvic area. The news is a big blow for his supporters in South America's biggest oil exporter, who elected him in October to a new six-year term in power. Chavez has twice said he was cured, and then had to return to Cuba for more surgery. In a televised broadcast flanked by ministers at the Miraflores presidential palace, Chavez said that if anything happened to him and a new vote had to be held, his supporters should vote for Vice President Nicolas Maduro - the first time the socialist leader has named a successor. REUTERS/Miraflores Palace/Handout (VENEZUELA - Tags: POLITICS)

Korábban Nicolas Maduro alelnök már bejelentette, hogy elhalaszthatják az ünnepséget. A katolikus egyház és az ellenzék szerint azonban alkotmánysértő, ha Chávez akkor is az elnöki székben marad, ha nem tud részt venni a beiktatáson. – Nem a mi dolgunk, hogy nyilvánosan beavatkozzunk, de most az ország jóléte és a morál forog kockán. Erkölcsileg elfogadhatatlan egy politikai cél érdekében megváltoztatni az alkotmányt – nyilatkozta Diego Padron, a venezuelai püspöki konferencia vezetője. Cabello azonnal visszavágott, és kijelentette, hogy a kormány tiszteli és tisztelni is fogja az alkotmányt. Hozzátette: az egyház figyelmeztetése minden bizonnyal az ellenzék és az egyház azon tagjainak szól, akik részt vettek a 2002-es, Chávez elleni puccskísérletben.

Az ellenzék tüntetésre szólított fel, és továbbra is új választások megtartását követelik, ha Chávez nem jelenik meg csütörtökön. Az 58 éves elnök legutolsó műtétje óta nem jelent meg a nyilvánosság előtt, hivatalosan annyit közöltek, hogy a beavatkozás után tüdőgyulladást kapott. Chávez távollétében Cabello és Maduro irányítják az országot, írja a BBC.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.