Akár 15 évet is kaphatnak az Anonymous-hackerek

Három országban tartóztattak le hackereket, köztük többen a WikiLeaks, hivatalos dokumentumok kiszivárogtatására szakosodott portált "védték" sikeres, és kevésbé sikeres akcióikkal. A 20 és 42 év közötti internetes kalózok akár 15 évet is kaphatnak Amerikában.

Komoly cybertámadásokért felelős hackereket, azaz internetes kalózokat tartóztattak le szerdán az Egyesült Államokban, Nagy-Britanniában és Hollandiában. Amerikában a szövetségi nyomozó iroda, az FBI 16 embert tartóztatott le. Közülük 14-en annak az Anonymous nevű nemzetközi hackercsoportnak a tagjai, akik többek között a PayPal internetes fizetőrendszert támadták meg bosszuból azért, mert a PayPal visszatartotta a WikiLeaks kiszivárogtató portálnak utalt adományokat. Ellenük összeesküvés a vád, ami 5 éves börtönbüntetést is jelenthet, illetve védett komputerben okozott szándékos károkozással is vádolják a kalózokat, akik ezért akár 10 évre is rács mögé kerülhetnek. A letartóztatottak kora 20 és 42 év közötti.

Nagy-Britanniában egy tinédzsert tartóztattak le, Hollandiában pedig négy gyanúsítottat.

Szakértők szerint nagy eredmény, hogy a hatóságoknak sikerült egyáltalán azonosítani a hackereket, mert az általuk alkalmazott támadást a világ bármelyik komputeréről el lehet indítani, így igen nehéz egyénekhez kötni az akciókat.

Az Anonymous csoport tavaly decemberben szintén működésképtelenné tette a Visa és a Mastercard rendszerét, mert azok is visszatartották a WikiLeaksnek utalt adományokat. A hackerek olyan mennyiségű adattal bombázták a kiszemelt portálokat, hogy azok egy idő után képtelenek voltak azokat feldolgozni, és lebénultak. Az Anonymous az Amazont is megtámadta, miután a kereskedelemi portál eltávolította a WikiLeaks által nyilvánosságra hozott dokumentumokat az egyik szerveréről. Ez a támadás azonban sikertelen volt.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.