Akár hatezer harcosa is lehet a Boko Haramnak

Az amerikai hírszerzés szerint az iszlamista fegyveres Boko Haram mintegy 4-6 ezer kőkemény harcossal rendelkezhet. A nigeri és csádi erők az utóbbi napok támadásaiban több tucat radikális fegyveressel végeztek Bosso és Diffa városában, közel a nigériai határhoz.

Tisztviselők azt mondják, hogy az Iszlám Államnak is elkötelezett terrorszervezet, amely öt éve mészárlásokat és emberrablásokat hajt végre Nigériában és annak szomszédos országaiban, nem jelent komoly fenyegetést a nigériai olajmezőkre.

Egy neve elhallgatását kérő tisztviselő elmondta, hogy a szélsőséges fegyveresek még mindig fogva tartanak 300 iskolás lányt, akiket tavaly raboltak el, és több különböző helyre szállították őket – írja a Guardian.

Mindeközben egy nigeri forrás szerint 109 Boko Haram-harcossal számoltak le csapataik Bosso és Diffa városában. Az összecsapásokban négy nigeri katona vesztette életét, tizenhárman megsebesültek, ketten pedig eltűntek Bossónál. Diffában négy nigeri katona sebesült meg.

A Boko Haram is ellentámadásba kezdett a két városban. Bossóban a nigeri védelmi erők segítenek a csádi katonáknak semlegesíteni a támadókat. Csád katonai repülőgépeket küldött a térségbe, hogy visszaverjék a támadást.

A terrorszervezet által végrehajtott támadás halálos áldozatairól még nincs pontos adat. Nigeri katonai források szerint a csádi repülőgépek bombázták a településeket, és sikerül visszaverniük a támadást.

A Boko Haram öt év alatt már elfoglalta Nigéria északkeleti részét, és célja, hogy egy iszlamista kalifátust hozzon létre a régióban. Iszlamista fegyveresek merényletekben mintegy 10 ezer embert öltek meg az elmúlt évben, és egyre gyakoribbak a határokon átnyúló támadásaik.

Kamerun, Csád és Niger arra kéri a régió vezetőit, hogy dolgozzanak ki egy közös tervet a terrorszervezet legyőzésére.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.