Akár 10 év börtönre is ítélhetik a maláj diplomatát

Új-Zéland arra kérte a maláj kormányt, hogy tegyen lépéseket annak a diplomatának az ügyében, akit szexuális zaklatással vádoltak Új-Zélandon. Mohammed Rizalman Bin Ismail diplomata mentelmi jogával élve elhagyta a Föld legelszigeteltebb államának mondott Új-Zélandot – írja az al-Dzsazíra.

Az új-zélandi miniszterelnök, John Key kedden elmondta riportereknek, hogy szólt Malajziának arról, hogy országa elvárja, hogy a diplomata reagáljon a vádakra. Korábban a bíróság elrendelte, hogy fedjék fel a maláj honvédelmi minisztérium hivatalnokának személyét. Rizalmannak a maláj főbiztos szolgálatában állt Új-Zéland fővárosában, Wellingtonban és május elején tartóztatták le betörés és nemi erőszak gyanújával. Miután az ottani bírósággal egy rövid peres eljárásba bonyolódott, visszatért Malajziába.

A maláj külügyminiszter, Anifah Aman azt mondta a riportereknek, hogy Malajzia felajánlotta, hogy semmisnek tekinti Rizalman diplomáciai mentességét, hogy bűnvádi eljárás alá vehessék Új Zélandon, de Újzéland lehetőséget kínált a férfinak, hogy visszatérjen az országába. „Egy, az új-zélandi kormánnyal kötött egyezmény értelmében a vádolt férfi és családja május 22-én visszatért Malajziába." - mondta Anifah. A külügyminiszter nyilatkozatában azt írta, hogy egy csapatot állított össze az ügy kivizsgálása érdekében, és nem tétovázik majd, hogy komoly tetteket hajtson végre a vádolt ellen, ha az bűnösnek találtatik.

Az új-zélandi miniszterelnök szerint Malajziának biztosítania kell a tisztességes eljárást. A kiszabható maximális büntetés akár 10 év börtön is lehet.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.