Ajánlatot kaptunk foglyokra

Konkrét javaslattal érkezett Magyarországra Daniel Fried, az amerikai elnök guantánamói különmegbízottja foglyok befogadásával kapcsolatban. A Fidesz szerint kockázatos a guantánamói rabok befogadása.

Konkrét javaslattal érkezett Magyarországra Daniel Fried, az amerikai elnök guantánamói különmegbízottja foglyok befogadásával kapcsolatban, de részleteket nem volt hajlandó elárulni az amerikai kérésről tegnapi sajtótájékoztatóján. A Kelet-Európát jó ismerő diplomata elmondta: célja, hogy a magyar fél minden információt megkapjon, és teljes tájékoztatás alapján tudja eldönteni, „befogad-e egy kis létszámú fogolycsoportot”.

Fried közölte, hogy tárgyalásai a magyar féllel konstruktívak voltak, de még senki sem kötelezte el magát semmire. Arra nem volt hajlandó kitérni, vajon a foglyok szabadon mozoghatnak-e majd az országban és a schengeni határokon át. Fried hozzátette: biztos abban, hogy a magyar kormány semmi olyat nem fog tenni, amivel kockáztatja a magyar állampolgárok biztonságát. Kiemelte, hogy az új otthont kereső foglyokat nem vádolják semmivel. – A magyar félnek lehetősége lesz a befogadandókkal találkozni – erősítette meg a különmegbízott.

A költségekre vonatkozó kérdéssel kapcsolatban Fried elmondta: az Egyesült Államok hajlandó az egykori foglyok letelepedéséhez anyagilag is hozzájárulni, de – mint fogalmazott – „ez nem piac”. A diplomata azt is kifejtette, most a magyar kormányon a sor, hogy megtegye a következő lépést, és kérdéseket tegyen fel Washingtonnak. A döntéshozatalról annyit elárult, hogy a kormányok kifejezett kérhetnek bizonyos típusú embereket/foglyokat, illetve adott esetben érdeklődhetnek, van-e még valaki a listán, aki számításba jöhet. A diplomata sikerként könyvelte el, hogy Olaszország és Spanyolország is hajlandó befogadni volt guantánamói fogvatartottakat.

Magyarország csütörtökön hivatalosan is felkérést kapott guantánamói foglyok befogadására – tájékoztatta Mátrai Zsuzsanna külügyi szóvivő az MTI-t azután, hogy Daniel Fried tárgyalt a Külügyminisztérium képviselőivel. A megbeszélésen Várkonyi László szakállamtitkár elmondta: a magyar kormány a nemzetközi jogi és emberi jogi rendszert erősítő, az egész transzatlanti közösség hitelét növelő döntésnek tartja a fogolytábor felszámolását. A szakállamtitkár arról is beszélt, hogy kormány kész minden kérést, opciót alaposan megvizsgálni.

Daniel Fried a parlamenti pártok képviselőivel is tárgyalt, de nem mindenhol aratott sikert. – A Fidesz a jelenlegi magyarországi helyzetben kockázatosnak tartja a terrorizmussal gyanúsított guantánamói rabok befogadását – közölte Szijjártó Péter, a Fidesz elnöki stábjának vezetője. A Fidesz hangsúlyozta: „A magyar kormány jelen körülmények között sem képes garantálni a rendet és a közbiztonságot az országban, amint azt az elmúlt időszak kirívóan brutális bűncselekményei is bizonyították.”

 

Budapest, 2009. június 18. Daniel Fried, az amerikai elnök guantánamói különmegbízottja sajtótájékoztatót tart az Egyesült Államok budapesti nagykövetségén, miután tárgyalt a Külügyminisztérium, valamint a parlamenti pártok képviselőivel is.
MTI Fot
Budapest, 2009. június 18. Daniel Fried, az amerikai elnök guantánamói különmegbízottja sajtótájékoztatót tart az Egyesült Államok budapesti nagykövetségén, miután tárgyalt a Külügyminisztérium, valamint a parlamenti pártok képviselőivel is. MTI Fot
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.