AI: Nincs becslés, mondja meg Kína, hány embert végez ki!

Kifogásolta az Amnesty International (AI) nemzetközi jogvédő szervezet kedden bemutatott jelentésében, hogy Kínában nem tették közzé, pontosan hány emberen hajtották végre a halálbüntetést 2009-ben.

 

A londoni székhelyű szervezet közölte: csak becsléseik vannak arra vonatkozóan, hány embert végezhettek ki tavaly az ázsiai országban. Az AI elképzelhetőnek tartja, hogy a tényleges szám több ezerre tehető, és Kínában több embert végezhettek ki, mint az összes többi országban együttvéve. Tavalyhoz képest becslést azonban nem tesznek közzé. A kínai vezetést azt ígérte, csökkentik a kivégzések számát, ezt az AI szerint Pekingnek kell igazolnia.

Kínán kívül tavaly Iránban, Irakban, Szaúd-Arábiában és az Egyesült Államokban hajtották végre a legtöbb kivégzést.

A halálos ítéletek végrehajtása terén második helyre került Iránban tavaly 388 embert végezték ki. Csaknem egyharmadukat a vitatott júniusi elnökválasztást követő, nyolc hétig tartó zavargások idején.

A harmadik helyre Irakot rangsorolta az AI, ahol a múlt évben Kína után a legtöbb halálos ítéletet hozták, amelyek közül 120-at hajtottak végre.

A kivégzési módok a különböző országokban a következők voltak: akasztás, agyonlövetés, lefejezés, megkövezés, áramütés és méreginjekció.

A kínai adatokat nem számítva az AI szerint 2009-ben 18 országban 714 embert végeztek ki, és 56 országban több, mint 2000 személyt ítéltek halálra.

Iránban és Szaúd-Arábiában fiatalkorúakat is hóhérkézre adtak, amivel az AI szerint megsértették a nemzetközi jogot.

Az amerikai kontinensen egyedül az Egyesült Államokban hajtottak végre halálos ítélet, igaz, az 52 kivégzés mintegy a fele volt csak annak a számnak, amit az 1999-es rekordévben regisztráltak.

Miként a korábbi években, a legtöbb kivégzést tavaly is Ázsiában, a Közel-Keleten és Észak-Afrikában hajtották végre, de az Amnesty szerint egyre több ország tervezi a halálbüntetés eltörlését, mások pedig korlátozzák a kivégzések gyakorlatát.

2009-ben Burundi és Togo is csatlakozott azon országokhoz, amelyekben eltörölték a halálbüntetést. Ezen államok száma így 95-re növekedett.

Európában tavaly senkit sem végeztek ki. Ez először fordult elő azóta, hogy az AI ilyen jellegű statisztikát készít. Kontinensünkön már csak Fehéroroszország alkalmazza a halálbüntetést.

 

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.