AI: álljanak le végre a romatelepek felszámolásával

A romatelepek erőltetett felszámolásának leállítására kéri a francia államot az Amnesty International (AI). A hangnemváltás előrelépés, de a gyakorlatban semmi sem változott.

A nemzetközi emberi jogi szervezet sajnálatosnak tartja, hogy a gyakorlat "riasztó ritmusban" folytatódik annak ellenére, hogy Franciaországban új, baloldali kormány alakult.

Sokszor nem tájékoztatják az embereket arról, hogy mi történik velük
A journalist reads a document from a Roma family who applied for assistance for a humanitarian return to Romania in Lesquin, near Lille, northern France, August 12, 2010. France's President Nicolas Sarkozy ordered the dismantling of 300 illegal camps of travelling people and Roma across France as part of a "war" on crime and urban violence which has alarmed some rights groups. Some 10,000 Roma were expelled from France last year alone. REUTERS/Pascal Rossignol (FRANCE - Tags: SOCIETY POLITICS)

-Miközben azt érzékeljük, hogy javulás történt a beszédmód és a probléma megközelítésének a szintjén az elmúlt évekhez képest, amikor is a romákat gyakran megbélyegezték a hatóságok, az erőltetett telepfelszámolások gyakorlata riasztó ritmusban folytatódik - mondta John Dalhuisen, a nemzetközi civil szervezet európai programigazgatója egy, a témában most nyilvánosságra hozott jelentés kapcsán.

Az AI idén február és szeptember között négyszer látogatott el összesen 12 illegális cigánytelepre Párizs környékén. -Az új kormány számos biztató intézkedést tett a romák helyzetének javítására - hangsúlyozta Dalhuisen.

Genevieve Garrigos, az AI franciaországi vezetője szerint a hatóságok hangnemváltása önmagában is előrelépést jelent. A gyakorlatban azonban a helyzet nem változott - véli Marion Cadier kutató, aki részt vett a jelentés összeállításában. Az adatok azt mutatják, hogy a harmadik negyedévben csúcsot döntött a felszámolások száma, ugyanis több mint 5 ezer embert küldtek el a táborhelyekről. Cadier szerint a legtöbb esetben a kilakoltatottaknak semmilyen lakhatási lehetőséget nem ajánlanak fel a hatóságok, s a rendőri erők fellépése előtt nem történik konzultáció, nem tájékoztatják az embereket arról, hogy mi fog történni velük.

Az AI a jelentésben a telepfelszámolásoknak a romák egészségére és a gyerekek beiskolázására gyakorolt katasztrofális következményeire is felhívta a figyelmet.

Két évvel ezelőtt diplomáciai bonyodalmakat keltett Párizs és Bukarest között a Franciaországban illegális telepeken rendezetlen körülmények között élő romániai cigányok tömeges hazaküldése. Számuk azonban évek óta nem változik: 12 és 15 ezer között mozog.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.