Ahol még van ereje a nyilvánosságnak

Romániában a közvélemény nyomására visszatérhet a közszolgálati televízióba a kormány számára kényelmetlen gazdasági műsor, a miniszterelnök pedig visszahívta a kabinet képviselőjét a tévé igazgatótanácsából. Mindez azután, hogy a TVR elnök-vezérigazgatója egy interjúban politikai nyomásgyakorlásra panaszkodott.
Stelian Tanase előbb a blogján, majd – részletesebben – a Gandul portálnak adott interjúban beszélt a Román Televízió műsorpolitikájának befolyásolására tett kísérletekről. Úgy fogalmazott: valósággal ég a telefonja, annyian hívják kormánytagok, szenátorok, más vezető politikusok az elnökválasztási hajrában. (Az államfőválasztást november közepén tartják Romániában.)

Tanase elmondása szerint az egyes műsorok tartalmába is „megpróbáltak beleszólni". Nevet csupán egyet említett: Corneliu Calota igazgatótanácsi tagot, aki néhány hete a kormányszóvivői tisztséget is betölti. Az elnök elismerte, hogy a törvény szerint Calotának 60 nap áll a rendelkezésére a kormányszóvivői kinevezés után, hogy lemondjon a tévé vezetőtestületéből, azonban hangsúlyozta: ha egyelőre nem is számít törvénytelenségnek, legalábbis furcsa a két pozíció egyidejű betöltése. Különösen akkor, tette hozzá, ha az illető valóságos „hatalompárti frakciót" alakított ki az igazgatótanácsban.

Stelian Tanase gesztusa kapcsán megoszlanak a vélemények. Egyesek szerint szó sincs bátor kiállásról: a tévéelnököt nem illeti dicséret, hiszen mindeddig hallgatott a nyomásgyakorlásról. Olyanok is akadtak, akik szerint Tanase önző számításból leplezte le a befolyásolási kísérleteket. Egyrészt a tehetetlenségét próbálja leplezni, hiszen nem képes szanálni az elődei által csőd szélére sodort köztévét, másrészt feltételezi, hogy jövő tavasszal menesztenék, és előremenekül.

Akárhogy van is, a Gandulnak adott interjú és a közvélemény felhördülése két konkrét és fontos következménnyel járt. Annak ellenére, hogy az ügy kapcsán megnyilvánult tiltakozás – a közösségi oldalakon, online petíciók formájában – eltörpül a magyar közmédia átalakítását övező, máig eredménytelen tüntetések, utcai demonstrációk, éhségsztrájk mellett.

A Román Televízió igazgatótanácsának korábbi döntésével ellentétben mégsem törlik a műsorrácsból a közkedvelt, de a kormánnyal szemben kritikus Moise Guran gazdasági műsorát. A másik konkrét következmény: a miniszterelnök visszahívta a tévé igazgatótanácsából a szóvivőjét. Igaz, Victor Ponta nem kis iróniával a hangjában megjegyezte, hogy ezek után „a híresen kompetens és gerinces" tévéelnöknek nem lehet kifogása, ha mégsem sikerülne egyensúlyba hoznia az intézményt. A tévé az elmúlt évek során hatalmas, közel 200 millió eurós (mintegy 62 milliárd forintos) adósságot halmozott fel.

Az író, újságíró, politológus professzor Stelian Tanasét tavaly decemberben, az akkor még kormányzó Nemzeti Liberális Párt (PNL) javaslatára nevezték ki a román közszolgálati televízió (TVR) elnök-vezérigazgatójának.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.