Ahmadinezsád áthallatszott Izraelbe

Az izraeli határ közelében járt csütörtökön a Libanonba látogató Mahmúd Ahmadinezsád iráni elnök; Bint Dzsbeilben a politikus azt mondta, hogy „a cionisták el fognak pusztulni”, valamint végsőkig tartó támogatásáról biztosította a libanoniakat.

Libanon él, és minta a térség országai számára - tette hozzá Ahmadinezsád. - A büszke Bint Dzsbeil a végsőkig kitart az ellenségekkel szemben, akiknek nincs más választásuk, mint megadni magukat, és visszamenni oda, ahonnan jöttek. Palesztina szabad lesz. Az elnököt a határ menti városban mintegy 15 ezer fős lelkesen éljenző tömeg fogadta. "Dél üdvözli az ellenállás pártfogóját" - állt a lobogókon. Bint Dzsbeil a 2006-os libanoni háború során az izraeli hadsereg és a Hezbollah síita mozgalom összecsapásának színhelye volt, és az Izraellel szembeni ellenállás jelképévé vált. A várost a 34 napos konfliktusban szétbombázták, de a stadion körül, ahol Ahmadinezsád beszédet mondott, újra állnak a házak. Az izraeli kettes tévécsatorna szerint az iráni vezetőt éltető tömeg hangját a mindössze négy kilométerre található zsidó államban is hallani lehetett.

Izraelben félelemmel vegyes izgatottsággal várták Ahmadinezsád látogatását. Jigal Palmor izraeli külügyi szóvivő szerint az elnök „az erőszak és a szélsőségesség üzenetét hordozza”, és most is azért jött, hogy „a tűzzel játsszon”. Palmor aggasztónak tartja, hogy az iráni vezető „ellenséges terveinek megvalósítójává akarja átalakítani Libanont”.

Az izraeli politikusok soraiban különféle ötletek merültek fel, hogy mit is kellene, vagy nem kellene csinálni Ahmadinezsáddal. Az elnököt Hitlerhez hasonlító Arie Eldad szélsőjobboldali képviselő szerint a csütörtöki nap Izrael nagy lehetősége, hogy megszabaduljon ellenfelétől. Mások szerint azonban legjobb, ha hagyják kedve szerint beszélni a vezetőt, mivel azzal sokkal többet árt magának és a rendszernek, amelyet képvisel, mint bármiféle propaganda.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.