Ahmadinezsád: kudarcra vannak ítélve az izraeli-palesztin tárgyalások

„Halva születtek" és „kudarcra vannak ítélve" az amerikai védnökséggel megkezdődött izraeli-palesztin tárgyalások - jelentette ki Mahmúd Ahmadinezsád iráni elnök pénteken Teheránban, a palesztinokkal való szolidaritás jegyében tartott, hagyományosan Izrael-ellenes al-Kudsz-(Jeruzsálem-)napi nagygyűlésen.

A palesztinok ügye nem oldható meg az ellenséggel folytatott tárgyalások révén. Az ellenállás az egyetlen út a palesztinok megmentéséhez - mondta. Beszédében Ahmadinezsád megismételte, hogy a térség népei képesek eltüntetni a cionista rezsimet (Izraelt) a (nemzetközi) színtérről. Az iráni elnök bírálta és Izrael túszának nevezte Mahmúd Abbászt, a Palesztin Hatóság elnökét, amiért csütörtökön Washingtonban béketárgyalásokat kezdett Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnökkel. Azok, akik részt vesznek ezeken a szégyenteljes, kudarcra ítélt tárgyalásokon, nem a palesztin nép képviselői - hangoztatta. Ki adott nekik felhatalmazást arra, hogy akár csak egy talpalatnyi palesztin földet eladjanak az ellenségnek? - kérdezte az elnök a tömeget.

Teheránban és Irán több más nagyvárosában állítólag milliók vettek részt a kormány által szervezett al-Kudsz-napi felvonulásokon, amelyeket az 1979-es iszlám forradalom óta minden évben a ramadán szent hónap utolsó péntekén tartanak. Az állami televízió egyenes közvetítésben, helyszíni riportokban számolt be a városok fő sugárútjait és központi tereit megtöltő hivatalos megmozdulásokról.

A résztvevők Irán, Palesztina és a libanoni síita Hezbollah mozgalom zászlóit lengették, s az Iráni Iszlám Köztársaság alapítójának, Homeini imámnak, valamint az ország jelenlegi legfőbb vallási és politikai vezetőjének, Ali Hameneinek a portréival vonultak fel. A menetben ismétlődően az Iránban az elmúlt három évtizedben hagyományossá vált Halál Izraelre!, Halál Amerikára! jelszavakat skandálták. A fővárosban a hét különböző helyről indított tüntető menet - amelyben a kormány miniszterei és a madzslisz (parlament) képviselői is ott voltak - a teheráni egyetem mellett találkozott össze, ahol Ali Hamenei ajatolláh vezetésével tartják meg a pénteki nagyimát.

A rezsimhez hű Baszidzs-milícia tagjai előzőleg megostromolták és körbezárták Mehdi Karubi ellenzéki vezető teheráni házát, hogy megfélemlítsék őt, és megakadályozzák jelenlétét a fővárosi nagygyűlésen. Irán, amely nem ismeri el Izraelt, és rendszeresen az eltűnését jósolja, a palesztin erők közül a Gázai övezetet uraló és a zsidó állammal minden kompromisszumot elutasító iszlamista Hamász mozgalmat támogatja.

Ünnepi beszédében Ahmadinezsád ismét kirohanást intézett Izrael ellen, amelyet azzal vádolt, hogy a legnagyobb bűnöket követte el a palesztinokkal szemben, s hogy fenyegeti a térség békéjét. Az elmúlt 60 évben fenyegetést jelentettek mindenki számára a Nílustól az Eufráteszig - hangoztatta, azt állítva, hogy „a zsidó nép a cionista rezsim áldozatává vált”.

A szélsőséges kijelentéseiről híres konzervatív elnök újfent bírálta a nyugati országok Izraelnek nyújtott támogatását, amely szerinte a holokauszttal kapcsolatban terjesztett "hazugságokon" alapszik. A Nyugat meghamisította a történelmet, hogy e hazugságok ürügyén "megszállja más népek területét (...) és elkövethesse bűncselekményeit a Közel-Keleten - mondta.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.