Ahmadinezsád: Iránnak nem kell atombomba

Iránnak nincs szüksége atomfegyverre - állította az ország elnöke, Mahmúd Ahmadinezsád egy amerikai tévécsatornának adott interjúban. Szerinte ezt mindenki úgy érti ahogy akarja.

Mahmúd Ahmadinezsád az NBC tévécsatornán helyi idő szerint csütörtökön sugárzott interjújában leszögezte, hogy Teherán soha nem hagy fel vitatott atomprogramjával annak érdekében, hogy megnyugtassa az azt aggódva figyelő nyugati országokat.

Az iráni elnök, aki tolmács segítségével válaszolt a kérdésekre, kijelentette: úgy vélik, hogy az atomfegyver már a múlté, s Iránnak nincs szüksége ilyen eszközre. Ahmadinezsád nem adott viszont egyenes választ arra a kérdésre, hogy világosan meg tudja-e erősíteni, Teherán egyértelműen kizárja annak minden lehetőségét, hogy egy napon még lehet ilyen fegyvere. A politikus úgy riposztozott az újságírónak, hogy az olyan következtetést von le a szavaiból, amilyet akar.

A nyugati országok azt gyanítják, hogy Irán békés célúnak mondott atomprogramja leple alatt nukleáris fegyver előállítására törekszik - ezt Teherán cáfolja.

Irán és a vitatott nukleáris programról folyó tárgyalásokban részt vevő hat nagyhatalom - az Egyesült Államok, Nagy-Britannia,   Franciaország, Oroszország, Kína és Németország - képviselői október 1-jén fognak találkozni egymással, valószínűleg Törökországban. Az Egyesült Államok már jelezte, hogy az atomdossziét mindenképpen fel akarja vetni a megbeszélésen.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.