Ahmadinezsád az izraeli határhoz készül

Iráni zászlókat lengető, csadorba öltözött asszonyok köszöntötték az iráni elnököt Bejrútban. A megosztott országban azonban sokan ellenzik az ellentmondásos politikus vendégszereplését.

Mahmud Ahmadinezsad kétnapos programjába belefér egy rövid látogatás az izraeli határ közeli síita lakta településeken. A 2006 tavaszi határháborúban itt rengeteg ház semmisült meg, és Irán egymilliárd dollárral járult hozzá az újjáépítéshez. A pénzt nem a kormánynak, hanem közeli szövetségének (sokak szerint kreatúrájának), a Hezbollahnak adták. Az iráni elnök látogatását ellenző libanoniak szerint Teherán országukat mediterrán bázisaként kezeli. Az Iráni Forradalmi Gárda nem csak kiképzi a Hezbollah alakulatait, de rendszeresen ellátja fegyverekkel is. Ugyan sok szállítmányt megállítottak, de így is legalább 30 ezer rakétát rejtettek el a síiták lakta településeken.

Naszrallah, a Hezbollah főtitkára belpolitikai előnyre is számít: hamarosan kiderül, miként dönt az ENSZ-bíróság, amelynek Rafik Hariri volt (szunnita) kormányfő 2005-ös meggyilkolása ügyében kell ítélkeznie. A merénylettel a Hezbollah-hoz közelálló főtiszteket, illetve Szíriát vádolták. Szaad Hariri, a jelenlegi kormányfő már nem állítja, hogy  Szíria lenne felelős a gyilkosságért. A Hezbollah viszont nemrég állítólag dokumentumokkal állt elő, amelyek szerintük az izraeliek bűnrészességét erősíti meg. A keresztény és szunnita politikusok szeretnék, ha Ahmadinedzsad nem provokálná a katonailag sokkal erősebb déli szomszédot. Az iráni elnök minapi ENSZ-beszédében azt fejtegette, hogy Izrael kiirtandó „rákos daganat”.

Libanont politikailag továbbra is megosztja a vallási-etnikai ellentétek sokasága, s az ország nemzetközi helyzete is törékeny: a regionális hatalmak (Irán, Szíria, Szaúd-Arábia, Izrael) a velük szövetséges fegyveres politikai csoportok révén a belügyekbe is beavatkoznak. Ez a szakadozottság teszi törékennyé a politikai rendszert. A Hezbollah dominálja a síita közösséget, s ennek a vallási csoportnak demográfiai súlya is növekszik. A jól szervezett harcias szervezet mögött áll Szíria és Irán, gazdaságilag és fegyverszállítóként is. Amíg Izrael megszállva tartotta a déli határsávot, a Hezbollah katonai szerepét elfogadta a libanoni társadalom. Amióta azonban távoztak az izraeliek, mind többen tartanak attól, hogy Naszrallah iráni mintára, az ajatollahok uralta vallási államot erőltetne a kis arab országra.

Irán kész erősíteni gazdasági jelenlétét. A Reuters szerint Teherán kész résztvenni az elektromos hálózat fejlesztésében, vízművek építésében, s szállítana fegyvereket is a hadseregnek, miután az amerikai kongresszus augusztusban politikai  okokból leállította a fegyvereladást.

A libanoni Hezbollah támogatóinak integet konvojából Ahmadinezsád iráni elnök
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.