Agyvisszaszívás tízezer euróval

Az aggasztó méreteket öltő szlovákiai agyelszívás enyhítése érdekében Hazatérés néven projektet indít a pozsonyi kormány. Juraj Draxler oktatásügyi miniszter közölte, hogy két részletben, összesen tízezer eurós vissza nem térítendő állami támogatást kapnak azok a diplomás szlovákiai fiatalok, akik jelenleg külföldön élnek, ott dolgoznak, és hajlandók hazatérni.

Ötezer euróból a visszaköltözés kiadásait fedezhetik, a második részletet akkor kapják meg, ha legalább egy évet a hazai állami szektorban dolgoztak le. Egyetlen feltétel, hogy nem lehet működő vállalkozásuk Szlovákiában.

Robert Fico kormánya szeretné hazacsábítani a külföldön vezető beosztásban dolgozó, legalább tízesztendős gyakorlattal rendelkező volt szlovák állampolgárokat is. Ők akár 50 ezer eurós támogatást is kaphatnak. – Minimális célunk, hogy évente legalább 50 fiatal honfitársunk térjen haza – közölte Draxler, hozzátéve: évente egymillió eurót szánnak a hazaédesgetésre.

Nyugdíjasok Pozsonyban. A fiatalok jelentős része a kivándorlást választja
Nyugdíjasok Pozsonyban. A fiatalok jelentős része a kivándorlást választja
Reviczky Zsolt / Népszabadság

A pozsonyi kabinet elsősorban a Szlovák Tudományos Akadémia (SAS) sürgetésére fogadta el ezt a tervezetet. Zuzana Kusá, a SAS Szociológiai Intézetének vezető kutatója lapunknak elmondta: a kitelepültekről az egészségügyi biztosítóktól szereztek be adatokat. Ezek szerint évente mintegy 30 ezer fiatal mondja fel a hazai biztosítását,mert az illetők külföldön tanulnak vagy dolgoznak. Az elmúlt öt esztendőben a számuk meghaladta a 150 ezret. Csaknem egyharmaduk ma már egyetemet végzett, főleg Csehországban, Ausztriában és Nagy-Britanniában telepedett le. A végzős szlovákiai középiskolások között készült reprezentatív felmérés pedig azt mutatja: a megkérdezettek több mint 70 százaléka mielőbb szeretne távozni az országból.

– Szomorú tény az is, hogy a pályakezdő fiatalok jó 43 százaléka idehaza nem talál a végzettségének megfelelő munkát, egyharmaduk rövidebb vagy hosszabb ideig munkanélküli lesz – hangoztatta Kusá. Országos viszonylatban is nagy az elvándorlás a magyarok lakta Dél-Szlovákiából, ahol a Pozsonyhoz közeli régiókat kivéve a 20 százalékot, Gömörben a harmincat is meghaladja a munkanélküliek aránya. A felvidéki magyar érettségizettek közül egyre többen cseh-, illetve magyarországi egyetemekre jelentkeznek. Prágában több mint hétszázan, Brnóban mintegy kétszázan tanulnak az idén.

Lampl Zsuzsa, a Fórum Kisebbségtudományi Intézet tudományos munkatársának 2014-es felmérése szerint alig húsz százalékuk mérlegeli a szülőföldre való visszatérés lehetőségeit, a nagy többségük Csehországban vagy Nyugat-Európában szeretne munkát találni és ott letelepedni. Magyarországot nagyon kevesen említették meg. Jelenleg legalább kétezer dél-szlovákiai magyar fiatal tanul az anyaországi felsőoktatási intézményekben, s nagy többségük odaát szeretne megélhetést találni – nyilatkozta lapunknak Kovács Balázs, a pozsonyi székhelyű Diákhálózat vezetőségi tagja.

Gyurgyík László szociológus felidézte, hogy az elmúlt húsz évben csaknem 120 ezerrel csökkent a felvidéki magyarok lélekszáma. E kedvezőtlen folyamatot a rossz demográfiai adatokon, valamint a felgyorsult asszimiláción kívül az elvándorlás is okozza.

Ficóék bevezetik a minimálnyugdíjat

Júliustól bevezetik Szlovákiában a minimálnyugdíjat. Az intézkedés több mint 75 ezer nyugdíjast érint, ám csak azokra vonatkozik, akik legalább harminc éven át fizettek nyugdíjjárulékot. A minimumnyugdíj alsó összeghatára – amely harmincévi nyugdíjjárulék-fizetést feltételez – a mindenkori létminimum 136 százaléka lesz, ez Szlovákiában mintegy 270 euró, megközelítőleg 80 ezer forint. (MTI)

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.