Ágyútűz a gyermekkórházra

Telibe találták egy kórház gyermekgyógyázszati osztályát a Srí Lanka-i nehéztüzérek. A sarokba szorított tamil szakadárok utolsó utóvédharcaikat vívják.

A Sri Lanka-i kormányerők tüzérsége telibe talált egy gyermekgyógyászati kórházosztályt vasárnap éjszaka a szigetország északi részén, a támadásnak kilenc halálos és tizenöt sebesült áldozata van – közölték helyszínen tartózkodó ENSZ-tisztviselők.

A nap folyamán az ütegek két támadást hajtottak végre a szakadár ellenzéki fegyveresek ellenőrzése alatt lévő terület ellen, és már akkor is legkevesebb hatan vesztették életüket.

A harmadik támadási hullám telibe találta Puthukkudiyiruppu település kórházának azt a szárnyát, ahol gyermekeket ápolnak. Egyelőre még csak számlálják a holttesteket - közölte a világszervezet egyik szóvivője.

A Tamil Eelam Felszabadító Tigrisei (LTTE) szakadár szervezet mind elkeseredettebb utóvédharcot vív a kormánykatonákkal. A vasárnap eltalált kórház a tamilok egyik utolsó egészségügyi ellátó intézménye.

A Vöröskereszt Nemzetközi Bizottsága (ICRC) missziójának vezetője felháborodásának adott hangot amiatt, hogy olyan létesítményt értek találatok, amelyet véd a nemzetközi humanitárius jog, mindazonáltal a felek közül egyiket sem vádolta meg a találattal.A hadsereg tagadja, hogy katonái találták volna el a kórházat. Egyes források szerint a lövedék a kórház gyermek- és szülészeti osztályát érte, de nem tudni, hogy az áldozatok között van-e gyermek. Az épületben ötszáz beteget ápoltak, őket átszállítják egy másik kórházba, amely közelebb van a fővároshoz.

Az ENSZ-nek és a Vöröskeresztnek már a múlt héten is ki kellett ürítenie egy olyan kórházat, amely a harcok kereszttüzébe került a körzetben. A térségből a polgári lakosság sem tud elmenekülni a harcok miatt, 150-300 ezer tamil rekedt ott.

A tamilok 37 éve harcolnak azért, hogy önálló államot hozzanak létre az India közelében fekvő, háromnegyed részben buddhista szingaléz lakosságú egykori Ceylon északi-északkeleti régiójában. A harcoknak 1972 óta már több mint 70 ezer áldozata van.

 

 

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.