Agyonlőtték az ingusföldi ellenzék egyik vezetőjét

Halálos lövések érték Maksarip Ausev ingus ellenzéki politikust vasárnap reggel.

Az Oroszországhoz tartozó kaukázusi köztársaságban láthatóan nem sikerül felszámolni a fegyveres akciókat annak ellenére, hogy a tavaly hivatalba lépett Junusz-Bek Jevkurov - aki a nyáron maga is nagy szerencsével élt túl egy robbantásos merényletet - amnesztiát hirdetett a fegyvereseknek, akiknek egyébiránt támogatói háttere továbbra sem egyértelmű.

Ausevet vasárnap reggel lőtték le ismeretlenek, már a szomszédos Kabard-Balkárföld területén, a köztársaság főútján. A férfi sofőrjével együtt a helyszínen meghalt, egy személyt kórházba szállítottak - jelentette az Interfax orosz hírügynökség.

Ausev különösen a korábbi elnök, Murat Zjazikov kritikusa volt, akit Dmitrij Medvegyev orosz államfő tavaly mozdított el posztjáról, helyette Jevkurovot nevezve ki. A döntésben szerepet játszott, hogy a Csecsenfölddel szomszédos köztársaságban egyre nőtt a feszültség Zjazikovval szemben, különösen azután, hogy az Ingushetia.org ellenzéki hírportál vezetője, Magomed Jevlojev tavaly nyáron gyanús körülmények között - egy Zjazikovval nyilvánosan folytatott vitája után - életét vesztette miközben a rendőrségre szállították. (A hivatalos verzió szerint a lebilincselt Jevlojev dulakodni kezdett az autóban az őt szállító négy rendőrrel, és eközben véletlenül elsült egyikük fegyvere. A rendőröket felmentették a gyilkosság vádja alól.)

Ausev ezután átvette a hírportál irányítását, amit Zjazikov tavaly októberi elmozdításáig vállalt.

Bár a félmillió lakosú köztársaság Zjazikov vezetése alatt sem volt nyugodt - 2007-ben kétezer szövetségi katonát rendelt Moszkva az ország legkisebb köztársaságába - az elmúlt év során sűrűbbé váltak a fegyveres támadások.

Hogy kik az elkövetők, nem egyértelmű, Ingusétiában ugyanis nincsenek olyan alakulatok, amelyek a háromezer négyzetkilométeres terület függetlenségét követelnék. A Memorial jogvédő szervezet ingusétiai irodájának vezetője szerint főként olyanok akcióiról van szó, akik az egész Észak-Kaukázusban összehangoltan működnek, egy széles körű, radikális iszlám állam létrehozásának érdekében.

Ugyanakkor, Tamerlan Akijev szerint a konfliktust súlyosbítják a szövetséges erők is, akik "terrorista eszközökkel harcolnak a terrorizmus ellen". A szervezet évente mintegy nyolcvan olyan civil áldozatot regisztrál, akik a szövetségi erők által végrehajtott akciók során halnak meg, beleértve a "kihallgatásokon életüket vesztő" személyeket is.

A képet bonyolítja, hogy az ingus konfliktusban érdekelt lehet Ramzan Kadirov csecsen elnök is, aki már többször felajánlotta, hogy saját erőivel "rendet tesz" az etnikailag rokon ingusoknál, és kész újraegyesíteni a szovjet időkben egységes Csecsen- és Ingusföldet, saját vezetése alatt.

Emellett a labilis helyzet az ellenzéki kaukázusi hírforrások szerint a jelenleg kormányfőként működő Vlagyimir Putyinhoz köthető Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) és a Medvegyev által áprilisban kinevezett Alekszandr Sljahturov vezetése alatt álló, a hadsereghez tartozó Központi Felderítő Igazgatóság (GRU) közötti rejtett konfliktusra is utal. Az elképzelést erősíti, hogy a posztján Putyin által megerősített, majd nyolc év után elmozdított Zjazikov az FSZB-hez, míg utódja - a Volga-Uráli katonai körzet felderítőosztályának korábbi helyettes vezetőjeként - a GRU-hoz köthető.

A Zjazikov-Jevlojev konfliktusra utal az is, ahogyan az ingus vezetés elítélte a gyilkosságot, amelyet Jevkurov elnöki szóvivője közvetve Zjazikovval hozott kapcsolatba.

- Amikor Jevlojev gyilkosait felmentették, világos volt, hogy folytatódni fognak a jogvédőkkel szembeni támadások. Ausev nyilván nem az utolsó - jelentette ki vasárnap Musza Plijev. Az elnöki szóvivő szerint az Ausev elleni gyilkosság egyúttal a polgári társadalom és az állam elleni támadás is.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.