Agyonlőtték az ENSZ munkatársait

Az ENSZ három újabb munkatársát lőtték meg Pakisztánban, hétfő óta nyolcra nőtt az áldozatok száma. Ők mind a szervezet gyermekbénulás elleni programjában dolgoztak.

Az ENSZ három újabb munkatársát lőtték meg Pakisztánban szerdán, ketten közülük meghaltak. Mindannyian a szervezet gyermekbénulás elleni programjában dolgoztak. Hétfőn és kedden Karacsiban és Pesavárban hat női ENSZ-dolgozót öltek meg, a legfiatalabb 17 éves volt.

Szerdán legalább három különböző támadás történt, az egyikben motoros fegyveresek lőttek agyon egy nőt és az autó vezetőjét, egy másik helyszínen pedig az ENSZ egyik férfi munkatársára lőttek rá, ő életveszélyes állapotban van. Egy harmadik incidens során négy nőt céloztak meg, de nem találták el őket.

Egyelőre nem tudni, hogy ki áll a támadások mögött, de több iszlamista és a tálibok is ellenzik a kampányt, mondván, arra használják, hogy sterilizálják a muzulmánokat, és kémkedjenek utánuk. Azt is mondták már, hogy felhagynak a támadásokkal, ha az USA nem támad többet drónokkal. A kampány ellenzőinak gyanúját az keltette fel, hogy korábban kiderült: a CIA egy védőoltáskampány során került közel Oszama bin Ladenhez, akit tavaly májusban meg is öltek.

A tálibok már többször megfenyegették az ENSZ munkatársait, azzal hívogatták őket, hogy ne dolgozzanak tovább a hitetleneknek. A pakisztáni tálibok szóvivője azonban tagadta, hogy bármi közük is lenne a lövöldözésekhez.

A támadások miatt a kampányt Sindh tartományban felfüggesztették. Khyber Paktunkhwa tartomány azonban, amelynek Pesavár a központja, nem áll le a programmal annak ellenére, hogy az ENSZ felszólította csapatát, hagyják abba a munkát. A legújabb hírek szerint az ENSZ egész Pakisztánban felfüggesztette három napos oltókampányát.

1994-ben még 20 ezer gyermekbénulásos esetet regisztráltak Pakisztánban, a védőoltásoknak köszönhetően 2012-ben már csak 56-ot, írja a Reuters.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.