Agyműtétet hajtottak végre az argentin elnöknőn

Cristina Fernández de Kirchner argentin elnököt kedden megműtötték, és eltávolították az agyából azt a vérömlenyt, amelyet a múlt pénteki CT-vizsgálatkor találtak.

Az orvoscsoport első javaslatában még csak egy havi pihenést írt elő, ám az elnökasszony utóbb újabb panasszal, a bal felső karjánál az izomzat zavaraival fordult hozzájuk. A Buenos Aires-i Fundación Favaloro klinika hétfői szűkszavú közleményében bejelentette, hogy már meg is kezdték az operáció előtti szokásos vizsgálatokat. A politikust kedden műtötték, a beavatkozás másfél óráig tartott, és az elnöki hivatal közleménye szerint sikeres volt.

Cristina Kirchner a háttérben Evitával
Argentina's President Cristina Fernandez de Kirchner gestures next to an image of former first lady Eva Peron during a ceremony at the Casa Rosada presidential palace in Buenos Aires April 16, 2012. Argentina's government said on Monday it would expropriate 51 percent of leading energy company YPF, a move that could lead to further economic isolation of the country. YPF, controlled by Spain's Repsol, has been under intense pressure from the center-left government and its share price has plunged due to months of speculation about a government takeover. President Fernandez said the government would ask Congress, which she controls, to approve a bill to expropriate 51 percent of the energy company, saying energy was a "vital resource." REUTERS/Stringer (ARGENTINA - Tags: POLITICS ENERGY BUSINESS)

Az argentin sajtó találgatásai szerint Cristina Fernández még augusztusban sportolás közben elesett, s akkor üthette be a fejét. Annak idején az orvosi ellenőrzés nem tapasztalt következményeket. Ám a múlt hét végén a CT úgynevezett krónikus subdurális – az agyhártya és az agyállományt borító burok közötti – hematomát mutatott ki.

Az egyszerűnek tartott beavatkozás ellenére a két évvel ezelőtt újraválasztott politikust a kényszerpihenő megakadályozza abban, hogy kampányoljon az október 27-i félidős kongresszusi választások előtt. Ez – politikai szakértők szerint – akár a kormánytöbbség elvesztéséhez is vezethet a kongresszusban. Noha az sem zárható ki, hogy a betegség híre rokonszenv szavazatokat hoz Cristina Fernándeznek, aki második elnökségét a 2011-es választásokon elért 54 százalékkal biztosította be. Annak idején is volt szerepe a voksolásban az együttérzésnek. Ugyanis férje, Nestor Kirchner – aki 2003-tól 2007-ig volt Argentína elnöke, majd feleségét tolta a politika előterébe – 2010-ben szívrohamban hunyt el. Az utóbbi egy évben azonban a 60 éves Cristina Fernández népszerűsége jelentősen visszaesett a gazdasági gondok miatt.

Formálisan Amado Boudou elnökhelyettesre várna a választási kampány átvétele. Az államfő gyengélkedésének hírére Boudou azonnal megszakította külföldi vizitjét és hazatért Buenos Airesbe. Egyelőre ő veszi át az elnöki teendőket is. Mint hétfői nyilatkozatában közölte, nincs aggodalomra ok, és az elnökasszony távolléte alatt változatlanul működik majd az ország. - Az elkövetkező 30 napban semmi nem fog változni. Semmi furcsa vagy szokatlan nem lesz ezzel kapcsolatban. Pihenéssel fogja tölteni az időt. Másrészről kétségtelenül megérdemli ezt a pihenést – hangsúlyozta a Euronews híre szerint. Az ellenzéki befolyásos Clarin napilap szerint a helyzet nem kedvező Cristina Fernández tábora számára, a rendre motorján mutatkozó Boudou kiválasztása az alelnöki posztra nem volt szerencsés, hiszen jelenleg is két pénzügyi visszaélési ügyben folyik vizsgálat ellene.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.